Doppelmayr: gondels Floriadekabelbaan blijven doorzichtig

De gondels van Floriadekabelbaan boven de A6 blijven doorzichtig. Dat zegt kabelbaanbouwer Doppelmayr, terwijl er met Rijkswaterstaat is afgesproken dat mensen in de gondels vanaf de snelweg niet te zien mogen zijn. Om ongelukken te voorkomen mag het verkeer niet afgeleid worden door Floriadebezoekers.

“De gondels blijven zoals ze nu zijn”, zegt Jelle Mertens van Doppelmayr. “Ze zijn transparant zodat er goed toezicht mogelijk is op de stations maar ook op het tracé.” Volgens Mertens zijn er wel maatregelen genomen om mensen zo min mogelijk zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld een maximale hoogte van de masten.

Voorlichter Annemarie Gerards van de Floriade BV laat weten dat Rijkswaterstaat nog geen goedkeuring heeft gegeven voor de huidige opzet van de gondels. “Op dit moment blijven de gondels zoals ze nu zijn. Als Rijkswaterstaat van mening is dat er iets veranderd moet worden, dan is dat het antwoord van Rijkswaterstaat.” Vermeld Omroep Flevoland

Onderzoek Rijkswaterstaat
Er zijn veel afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over de vergunning. Zo mogen bezoekers niet zichtbaar zijn, mogen er geen reclame-uitingen op de buitenkant te zien zijn en moeten de gondels zo ingericht zijn dat er niks naar buiten gegooid kan worden.

Rijkswaterstaat gaat de Almeerse kwestie onderzoeken. “Wij gaan contact zoeken met Doppelmayr om te kijken of de vergunning die wij hebben afgegeven wordt nageleefd. Als het in strijd is met wat er in de vergunning staat dan moet er een oplossing komen. Bij ons staat voorop dat de weggebruikers niet afgeleid mogen worden.”

Eyecatcher
De kabelbaan met transparante gondels is een van de eyecatchers van de Floriade. Straks kunnen bezoekers van de parkeerplaats aan de kant van Almere Haven naar de entree aan de andere kant van de snelweg worden gebracht, zwevend boven de grond in een gondel.

Er is veel ophef geweest over de komst van de kabelbaan. De aanleg ervan is controversieel omdat is afgeweken van de normale procedures die gelden bij de aanleg van zo’n attractie. Daar werd bezwaar tegen gemaakt bij de Raad van State, omdat er gebouwd werd zonder vergunning. De Raad van State gaf daarop aan dat ze zich niet over deze zaak kan buigen omdat de gemeenteraad geen formeel besluit heeft genomen over de kabelbaan. Pas begin april werd de aanleg door de gemeenteraad definitief goedgekeurd.

Aardappelzakken
Halverwege mei worden de testen met de kabelbaan nog uitgebreid. Dan wordt het maximale gewicht van de gondels getest. In plaats van bezoekers zullen er dan grote zakken met aardappels in de gondels geplaatst worden.

Geschreven door