Ex-coronapatiënten werken groepsgewijs aan herstel

Zo’n 150 ex-coronapatiënten werken groepsgewijs aan hun herstel in een Almeerse sportschool. Zij krijgen gezamenlijk fysiotherapie van Zorggroep Almere. Vanwege de grote toestroom besloot de zorggroep in februari dat zij gezamenlijk moesten gaan revalideren, omdat de wachttijden bij de fysiotherapie flink opliepen.

Het begon met één groep van acht revaliderende covid-patiënten. Dat aantal is inmiddels opgelopen naar acht groepen en groeit nog steeds.

“De klachten waarmee mensen komen zijn heel divers. Sommige patiënten zijn benauwd, anderen hebben helemaal geen conditie meer. Ook hoofdpijn en concentratieproblemen komen vaak voor”, zegt fysiotherapeut Stijn Jolie. “Het zijn opvallend vaak mensen die niet heel erg ziek zijn geweest en misschien nog opmerkelijker is dat het zijn ook veel jonge mensen zijn”, vervolgt Jolie.

Binnenkort verhuizen de trainingsgroepen naar een nieuwe fysiotherapiepraktijk in Almere Buiten. Naast ex-coronapatiënten kunnen ook mensen met andere klachten groepsgewijs trainen aan hun herstel. De nieuwe locatie aan de Grindzuigerstraat in Almere Buiten gaat 1 juli open . “We zijn nog druk bezig en willen het modernste centrum zijn van in ieder geval Almere. We openen de plek onder meer voor de grote hoeveelheid ex-covidpatiënten en geven in groepen les. Wij hebben gemerkt dat mensen dat prettig vinden omdat ze dan revalideren met lotgenoten. Je kunt dan ervaringen uitwisselen en gevoelens delen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jijzelf”. vertelt Jolie.

Spierpijn tijdens het staan
Eén van de jonge deelnemers aan de revalidatie is Joey Cats. Hij is 20 jaar, slank en hij sport veel. Ogenschijnlijk was hij niet erg ziek van corona. “Ik merkte er niet veel van, maar kreeg na een tijd veel last van spierpijn. Als ik 5 minuten stond verzuurden mijn benen. Alle kracht was weg. Ook mijn hartspier was er slecht aan toe”, vertelt de 20-jarige.

Longfysiotherapeut Katinka Mann ziet veel patiënten voordat ze aan de revalidatie beginnen. “Sommigen zijn zo verzwakt dat een lichte oefening al niet verantwoord is. Onze jongste patiënt is pas 17. Een jonge meid, gesloopt door COVID-19.” De fysiotherapeuten merken dat de behandelingen zin hebben en zien dat mensen uiteindelijk opknappen.

Geschreven door