Studenten monitoren kwaliteit van zwemwater in Almere

Een groep studenten van Aeres MBO is op woensdag 12 mei gestart met het monitoren van de waterkwaliteit op elf verschillende zwemlocaties in Almere. In het project ‘Almere Meet Water’ werkt de gemeente Almere samen met Stad & Natuur en de studenten om de waterkwaliteit wekelijks in kaart te brengen. De start van dit project valt niet zomaar in deze periode, het is namelijk van 1 tot en met mei de Week van Ons Water.

Op woensdag 12 mei was de officiële start van de onderzoeksperiode. De studenten zijn gestart bij de meet locatie op het Stedenwijkstrand. Studenten van Aeres doen tot oktober wekelijks metingen naar de waterkwaliteit, afgezien van de zomervakantie. Bij waterkwaliteit spelen micro-organismen een belangrijke rol. Veel van deze organismen zijn positief, ze houden het water gezond en ruimen andere organismen op. Bij de metingen kunnen de studenten ook andere organismen vinden zoals blauwalg en E-coli-bacterie. Dat zijn organismen die mensen en dieren ziek kunnen maken.

Wanneer de studenten in de zomervakantie niet meten, wordt de monitoring overgenomen door vrijwilligers uit heel Almere die al eerder hebben meegedaan aan de onderzoeken van ‘Almere Meet Water’ de afgelopen jaren. Na de zomervakantie pakt een nieuwe groep studenten van Aeres het stokje weer over. Zo wordt gezorgd dat het gehele zwemseizoen de waterkwaliteit gemonitord wordt.  Met de resultaten wordt extra inzicht gekregen in de ontwikkeling van de waterkwaliteit, om zo toe zien of het in deze periode ook daadwerkelijk “schoon” water is waar gezwommen kan worden. 

Naast studenten van Aeres en vrijwilligers gaat er binnenkort ook een klas van Scholengemeenschap de Meergronden aan de slag op de meet locatie Strandhaven. Wil je meer weten over ‘Almere Meet Water’ of ben je benieuwd naar de meetresultaten op de 11 verschillende locaties? Kijk dan op www.almeremeetwater.nl.

Geschreven door