Vattenfall vraagt vergunning aan voor combinatie zonnepark en akkerbouw.

Vattenfall heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een zonnepark waar de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt kan worden getest. De pilot moet in Almere verrijzen, in de oksel van de snelwegen A6 en A27. Het terrein wordt ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf.

In het zonnepark worden rijen met panelen afgewisseld met stroken voor de akkerbouw. Daardoor worden per hectare veel minder zonnepanelen aangelegd dan gebruikelijk is. Om te zorgen voor voldoende lichtopbrengst wordt daarom gebruik gemaakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Zonlicht dat van de schuine kant van een zonnepaneel kaatst wordt opgevangen op de achterzijde van het paneel dat de rij er voor is geplaatst. Ook gaan de panelen meedraaien met de zon om de opbrengst te maximaliseren. De verwachting is dat het park een vermogen heeft van 0,7MWp.

Het toekennen van een vergunning duurt ongeveer acht weken. Daarna neemt Vattenfall een besluit of het project daadwerkelijk zal worden gebouwd. Als dat positief uitvalt wordt in de winter begonnen met de bouw.

Geschreven door