As of Nū tentoonstelling in De Nieuwe Bibliotheek, Almere

Deze zomer presenteert De Vrolijkheid vanaf 8 juni t/m 5 september de steeds groeiende tentoonstelling As of Nū in De Nieuwe Bibliotheek in Almere. Jonge, getalenteerde bewoners van asielzoekerscentra uiten zich met een serie eigen ontworpen kledingstukken. 

In de oneindigheid van kledingstijlen onderzoeken jonge Beeld//Formers uit azc Almere met het project As of Nū de logica van trends. Beeld//Formers zijn jonge azc-bewoners in de leeftijd 15-25 jaar die door middel van zelfgekozen kunstdisciplines een eigen verhaal op een unieke manier presenteren. Samen met projectbegeleider Karmen Samson onderzoeken jongeren hun plaats in oude en nieuwe trend hiërarchieën. Vanuit welk tijdsbeeld komen trends tot stand en hoe beoordelen wij die? Zowel online als offline werd gekeken naar hoe trends worden opgebouwd. 

De resultaten van deze workshops komen nu allemaal samen in De Nieuwe Bilbiotheek van Almere. Als onderdeel van het maakproces en resultaat worden foto’s, collages, verhalen, kledingstukken en één co-created trendboek in de tentoonstelling gepresenteerd. In de afgelopen maanden werd hard gewerkt om alles af te ronden voor dit presentatiemoment. Er werd vanalles uit de kast gehaald en geëxperimenteerd; van breitechnieken, printtechnieken tot patchwork. Dit alles om te ontdekken hoe het is om te ontwerpen en trends naar eigen hand vorm te geven.

In de bibliotheek worden niet alleen de resultaten van workshops maar ook het proces getoond. Gedurende de zomer vinden opnieuw workshops plaats in de tentoonstellingsruimte. De nieuwe ontwerpen worden telkens toegevoegd aan de expositie. 

Bezoekersadres tentoonstelling in De Nieuwe Bibliotheek: Stadhuisplein 101 1315 XC Almere vrolijkheid.nl denieuwebibliotheek.nl 

Beeld//Formers

Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn de instrumenten waarmee verhalen worden vormgeven vanuit het Beeld//Formers project binnen De Vrolijkheid. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken jongeren met verschillende kunstuitingen. Zo worden de talenten van Beeld//Formers zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving.

Stichting de Vrolijkheid 

De Vrolijkheid is een netwerk van professionele kunstenaars, regelaars, vrijwilligers, kinderen, jongeren en ouders, die samen wekelijks meer dan 100 kunstprojecten op meer dan 25 azc’s realiseren. Vrolijke ruimtes bieden de inspiratie om eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen.

*Noot voor de redactie: voor aanvullende informatie over dit project of Stichting de Vrolijkheid, neem contact op met: communicatie@vrolijkheid.nl 

Geschreven door