Tentoonstelleng vormgevers van Almere

Unieke archiefstukken en videoportretten van 20 onbekende geschiedenissen van Almere 

De tentoonstelling Vormgevers van Almere #2 opent op woensdag 22 mei in Stadsarchief Almere. Aan de hand van unieke archiefstukken, foto’s, objecten en videoportretten belicht de tentoonstelling 20 bijzondere en veelal onbekende geschiedenissen van Almere. Vormgevers van Almere#2 is te zien in Stadsarchief Almere tot en met 12 september 2024 en is geopend op di, wo en do van 12.00 – 16.00 uur en op afspraak.

Wat hebben het unieke handgemaakte kunstboek ‘de Boshut’, het plan van dokter Nico, een mini Keti Koti beeld, een échte Bonifatiusspeld, gekleurde Almeerse wol, het ontwerp van de begraafplaats, een tegel van een zuiderzeestadje en de Wensjes zuil met elkaar te maken? Aan de hand van deze en tientallen andere bijzondere vondsten uit het archief en objecten in bruikleen presenteert Stadsarchief Almere de dromen, plannen en passies van 20 Almeerders. Mensen die vanuit allerlei perspectieven werken aan de vorming van Almere, toen en nu.  

Wat is je plan voor Almere? En hoe beziel jij de stad? Aan de hand van deze vragen sprak filmer Karin Kooij met 20 Almeerders, van peetouders en pioniers van het eerste uur tot mensen die zich anno nu inzetten voor een mooie en gezonde stad. Het leverde een serie korte, intieme videoportretten op die symbool staan voor alle Almeerders.  

Samen met de archiefstukken, foto’s en objecten belicht de tentoonstelling typisch Almeerse thema’s als pionieren, uitproberen, je gehoord voelen, experimenteren, wortelen en duurzaamheid. Ook lokale democratie, de vernieuwende woonvormen, talentontwikkeling en kansengelijkheid komen voorbij. Zo biedt Vormgevers van Almere #2 voor iedere bezoeker een interessante en vernieuwende invalshoek op de stad. 

Zelf op onderzoek uit
Naast het bekijken van de tentoonstelling kunnen bezoekers ook zelf op onderzoek gaan. Speurend in (kopie van) een archief uit 1976 over de beroemde eerste sleuteloverdracht in Almere Haven kom je er bijvoorbeeld achter welke bekende Almeerders afzegden voor de sleuteloverdracht, wie van de pers uitgenodigd was, en een grappige discussie ontrafelen over de kosten van een kado dat men voor de nieuwe bewoners in gedachten had. 

Vormgevers #2
Vormgevers van Almere #2 vormt het vervolg op een gelijknamige presentatie in 2022. Toen werden 22 andere Almeerders getoond. Deze keer worden dus 20 nieuwe vormgevers belicht. Alle portretten zijn vanaf volgende week te bekijken via Stadsarchief.almere.nl

Bij deze tweede serie portretten komen de volgende Vormgevers aan het woord en heeft het stadsarchief over hun werk bijzondere archiefstukken bijeengebracht  
– schrijfster Ans van Berkum 

– directeur Kleur in Cultuur, Biza Shalmashi 
– peetouder Christian Zalm 
– documentairemaker Claire Slingerland 
– initiatiefnemer, projectleider Els van Boxtel, Stichting Wensjes 
– peetouder Hanni van Maarschalkerwaart–Holtkamp 
– programmadirecteur Ivonne de Nood  
– peetouder Jan de Vletter 
– circulair ontwerper Jim van der Wardt 
– peetouder Klaas Nawijn 
– fotograaf Mona Alikhah 
– huisarts en pionier Nico van Duijn 
– beeldhouwer Patrick Mezas 
– beeldhouwer Siemen Bolhuis 
– oud-wethouder Sietske van Oogen-Visser 
– peetouder Thijs Gerretsen 
– iniatiefnemer Pagode, Tuan Tran  
– creatief ondernemer Valery Mak 
– Aeres directeur Wil Bekkering 
– ondernemer Ym de Roos 

Geschreven door