Eerste ‘Wikihouse-wijkje’ ter wereld bewoond

In Almere zijn vandaag de bewoners van het eerste WikiHouse-wijkje ter wereld verwelkomd. De bewoners hebben hun huis niet alleen zelf ontworpen, maar ook zelfstandig in elkaar gezet. De eerste drie woningen zijn vandaag in gebruik genomen. Er volgen er nog vierentwintig

WikiHouse is een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerd bouwsysteem. Het is zo eenvoudig dat iedereen hiermee een eigen huis kan ontwerpen en bouwen. Het wijkje is een experiment van het Woningbouwatelier, die WikiHouse hiermee klaar maakt voor de Nederlandse markt. Wethouder Froukje de Jonge heeft de eerste drie bewoners vandaag officieel welkom geheten: “Ik ben trots dat ‘s werelds eerste WikiHouse-wijkje in Almere staat. Het past bij onze traditie van innovatieve en experimentele woningbouw. De bewoners hebben ongelofelijk hard gewerkt. Door zelf aan het roer te zitten, hebben ze nu een woning die volledig is afgestemd op hun persoonlijke behoeften. De betrokkenheid en het zelf bouwen, dat creëert eigenaarschap.”

WikiHouse: bewoner centraal

WikiHouse, afkomstig uit Engeland, stelt de bewoner is staat zelf een woning te ontwerpen met vrij toegankelijke software. Na het ontwerp freest een computergestuurde frees houten plaatmateriaal tot handzame onderdelen. Samen vormen deze het bouwpakket voor de woning. Omdat aansluitingen en verbindingen zo eenvoudig mogelijk zijn ontworpen, kunnen bewoners het casco van het huis zelfstandig in elkaar zetten en afwerken. Hoe meer de bewoner zelf doet, hoe lager de kosten. Alle eerder gemaakte WikiHouse-ontwerpen zijn online beschikbaar en kunnen gratis worden gedownload en gebruikt.

Betaalbaarheid

In het experiment op De Stripmaker ligt de focus op het bereikbaar maken van een eigen woning voor mensen met lagere middeninkomens. Een WikiHouse op de Stripmaker kan vanaf c.a. €165.000 V.O.N gerealiseerd worden, inclusief grond, ontwikkel- en bouwkosten. Dit kwam in de loop van vorig jaar onder druk te staan door de algemene kostenstijging van bouwmaterialen en extra financieringsvoorwaarden van de bank. Om ook de tweede fase van de wijk betaalbaar te houden, is gedeeltelijke standaardisering in het bouwconcept geïntroduceerd en een huur-koop constructie in samenwerking met Stichting Steenvlinder INC. De bouw van fase 2 start deze zomer. Tineke Lupi, manager Woningbouwatelier: “Omdat De Stripmaker de eerste volledige WikiHouse-wijk ter wereld is, zorgt het project voor leerpunten. Die delen we landelijk en zelfs internationaal. Zo is WikiHouse ook bedoeld: leren van elkaar. We hopen dat ook andere gemeenten geïnspireerd raken om dit innovatieve bouwsysteem toe te passen.”

Samenwerkingsproject Housing 4.0 Energy

WikiHouse De Stripmaker is onderdeel van het Europese samenwerkingsproject Housing 4.0 Energy. In dit project werkt het Woningbouwatelier samen met acht Europese partners aan oplossingen voor het tekort aan lage-energiewoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. De gemeente Almere heeft hiervoor een Europese subsidie verkregen.

Woningbouwatelier

Woningbouwatelier is de uitvoeringsorganisatie van de programmalijn Vernieuwend Wonen van het programma Almere 2.0. Partners van het Woningbouwatelier zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en het Atelier Rijksbouwmeester.

Geschreven door