City Marketing blijft Uitfestival organiseren ondanks coronamaatregelen

Almere City Marketing gaat gewoon door met de organisatie van het Uitfestival, dat eind september gepland staat. “Er is nog voldoende ruimte om het te organiseren volgens de richtlijnen van het RIVM”, aldus evenementencoördinator Bob van der Kolk. Het Uitfestival wordt dit jaar voor het eerst uitgebreid met dagen in Almere Buiten en Almere Haven.

Van der Kolk legt uit dat City Marketing de culturele sector opnieuw een kickstart gunt. “We willen een signaal uitdragen nu het sentiment niet rooskleurig is binnen de evenementensector. We kunnen geen ultieme datum noemen als deadline om te bepalen of het evenement wel of niet door moet gaan. Maar alles wat op de begroting drukt is gecoverd, zodat er nog ‘last-minute escapes’ mogelijk zijn.”

Cultuurmakers druk achter de schermen
“Cultuurmakers staan te trappelen om mensen in vervoering te brengen”, zegt directeur van het Cultuurfonds Jan-Melle Liscajet. Sinds de uitbraak van de coronapandemie staat de Almeerse cultuursector stil, maar achter de schermen zijn cultuurmakers druk bezig geweest met het ontwikkelen van nieuwe kunstwerken. Eind september mogen zij op het Uitfestival laten zien wat er allemaal aan zit te komen qua cultuurprogramma in Almere.

Steuntje in de rug
Culturele organisaties en makers moesten door het stilvallen van de cultuursector nadenken over creatieve oplossingen. “Ze moesten continue schakelen, aanpassen en schuiven en op zoek naar andere vormen voor hun kunst”, aldus Liscajet. “En creatieve oplossingen bedenken zoals het streamen van events of een digitaal theater.”

Het Cultuurfonds gaf cultuurmakers tijdens de coronatijd een steuntje in de rug met een speciaal opgezet fonds. Daarmee zijn er vijfentwintig cultuurmakers en organisaties ondersteund. “Bijvoorbeeld Vernon Chatlein, die muziek maakte met geluidsfragmenten uit het slavernijarchief van Curaçao.”

Meer cultureel aanbod in Almere
Cultuurscout Mira Ticheler wil bijdragen aan het versterken van de culturele sector in Almere. “Het cultuurfonds biedt naast financiële ondersteuning en begeleiding ook hun netwerk aan. Almere is een nieuwe, jonge stad en loopt achter qua culturele voorzieningen. De mensen zoeken het buiten de stad als ze een museum willen bezoeken of naar een concert willen gaan.” De cultuurscouts zijn in alle stadsdelen van Almere te vinden. Ze vangen in de wijk signalen op van cultuurmakers.

Het Uitfestival staat gepland op 18 september in Almere Buiten en op 2 oktober in Almere Haven. Van 24 tot en met 26 september zijn de gebruikelijke drie festivaldagen in Almere Centrum.

Geschreven door