Week van Lezen en Schrijven in Almere

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Dat heeft veel gevolgen.

Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op je geldzaken is dan lastiger.

Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven van 6–12 september de Week van Lezen en Schrijven waarbij we iedereen oproepen om in actie te komen zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen en schrijven. Ook in Almere vinden er activiteiten plaats waar je aan mee kunt doen:

Maandag 6 september

 • 10.00 – 12.00 uur / Workshop eenvoudig communiceren door VMCA
  Geef je Nederlandse les of communiceer je vaak met mensen die minder goed Nederlands spreken? Hoe spreek je dan zelfeenvoudiger Nederlands? Als je jezelf hoort praten, denk je: ‘Dat klinkt best ingewikkeld! Hoe maak ik het simpeler?’ Eenvoudig spreken is een hele kunst. Hoe maak je korte én goede zinnen, zodat je beter begrepen wordt?
  Meld je aan bij de vrijwilligersacademie-almere.nl
 • 20.00 – 22.00 uur / 17e editie van het Almeers Dictee
  Dit jaar wordt het Almeers Dictee geschreven door Robert Mienstra en voorgelezen door Franc Weerwind. Aanmelden is niet meer mogelijk. 

Donderdag 9 september

 • 14.00 – 16.30 uur / Conferentie Taal en Gezondheid door WEL in Flevoland
  WEL in Flevoland organiseert de themabijeenkomst ‘Taal en Gezondheid’. De bijeenkomst is voor mensen werkzaam in de zorg, bij gemeenten en bij taalaanbieders. Ervaar, doe en praat mee over de wijze waarop we laaggeletterden kunnen bereiken, want we vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij.
  Meld je aan

Vrijdag 10 september

 • 10.00 – 11.30 uur / Taalwandeling met Humanitas
  Ben jij een echte taalliefhebber? Tijdens de Taalwandeling van Humanitas kom je de taal overal tegen. Je maakt een wandeling van ongeveer één uur door Literatuurwijk. Dankzij opdrachten op de route word je geprikkeld om te spelen met de Nederlandse taal.   
  Stuur een e-mail naar Margreet om je aan te melden: m.zandbergen@humanitas.nl
 • 10.00 – 11.30 uur / Gastles door IVIO
  Altijd al willen weten hoe je je voelt als je in een land komt waar je de taal nog niet machtig bent? Kom dan onze gastles bijwonen om het eens te ervaren.
  Aanmelden: stuur vóór dinsdag 31 augustus een e-mail naar almere@ivio.nl 

Geschreven door