Prinses onthult in Almere monument voor oorlogsvliegers

Prinses Margriet woont dinsdag 12 oktober een herdenkingsceremonie bij ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716. De ceremonie wordt gehouden op het herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken in Almere.

Na bombardementen op Berlijn in de Tweede Wereldoorlog werd de Stirling BK716 op de terugvlucht in maart 1943 neergeschoten. Vijf Britten en twee Canadezen kwamen hierbij om het leven. Met nabestaanden wordt tijdens de ceremonie stilgestaan bij het offer dat zij brachten.

Margriet onthult tijdens de herdenking het kunstwerk Rise van Lauar O’Neill. Dit is een motorblok van de bommenwerper waarop een manshoge jonge piloot zit die te herkennen is aan zijn kleding als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog.

Geschreven door