14 oktober is Internationale Dag van het Zicht om aandacht te vragen voor oogzorg

1,7 miljard mensen met zichtverlies in 2050

World Sight Day vindt iedere tweede donderdag van oktober plaats. Deze dag is door het Internationaal Agentschap voor de Preventie van Blindheid (IAPB) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen om aandacht te vragen voor slechtziendheid en blindheid. En dat is erg belangrijk: als er niet voldoende wordt geïnvesteerd in het toegankelijk maken van oogzorg, kan het aantal mensen dat te maken heeft met zichtverlies oplopen van 1,1 miljard naar 1,7 miljard in 2050. Dat is een stijging van ruim 50%.

Vrouwen hebben 12% meer kans op zichtverlies

Zichtverlies is een wereldwijd probleem en kan iedereen treffen. Gelukkig zijn we in Nederland gezegend met goede zorg, maar dat is lang niet overal zo. 90% van de mensen met verlies van zicht woont in een derdewereldland. Ze hebben veelal geen toegang tot adequate zorg en hebben dus last van slecht zicht, omdat ze simpelweg geen bril kunnen krijgen.

Daarnaast worden vrouwen extra hard getroffen door dit probleem. Zij hebben 12% meer kans op zichtverlies dan mannen. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Zo worden vrouwen gemiddeld genomen ouder dan mannen, en voor veel oogaandoeningen is ouderdom een risicofactor. Maar er zijn ook verschillende socio-economische en culturele factoren die hier een rol spelen. Vrouwen hebben in veel landen minder toegang tot zorg dan mannen. Hierdoor lopen zij een groter risico op blijvend zichtverlies, wat zich vertaalt in ongelijke kansen, onder andere op de arbeidsmarkt.


Een gezond gebit of goed zicht?

Uit recent onderzoek van Pearle blijkt dat we gemiddeld 1-2 keer per jaar naar de tandarts gaan, maar eigenlijk maar een enkele keer in ons leven onze ogen laten checken. Gek eigenlijk, aangezien we goed zicht wel beschouwen als een kostbaar bezit. Het thema van deze World Sight Day is daarom heel toepasselijk: #LoveYourEyes.  Er zijn een heleboel manieren waarop je zelf kunt bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Denk aan het dragen van een zonnebril en het verminderen van je schermtijd. Ook is het belangrijk om je ogen regelmatig te laten testen. Op deze manier kunnen eventuele oogaandoeningen vroegtijdig worden opgespoord.

Pearle doneert €1 per oogmeting

Pearle zet zich in om goed zicht toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom wordt op World Sight Day €1 voor iedere oogmeting, in een van de 345 Pearle winkels (met gemiddeld 10 metingen per winkel per dag), gedoneerd aan Het Oogfonds. Het Oogfonds, dat zich sinds 1947 inzet voor het tegengaan van blindheid, slechtziendheid en oogaandoeningen in Nederland, zal de donatie gebruiken voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het geven van voorlichting.

Geef ook jouw ogen de extra aandacht die ze verdienen en ga op World Sight Day, 14 oktober 2021, naar je lokale Pearle filiaal voor een gratis oogmeting en help mee goed zicht voor iedereen toegankelijk te maken. #LoveYourEyes

Wil je meer weten? Bekijk dan alle informatie op de website van World Sight Dayof maak een afspraak voor een gratis oogmeting bij je lokale Pearle filiaal.

Foto aangeleverd

Geschreven door