Landelijke campagne Orange the World van start in Almere

Met een bijeenkomst in het stadhuis van Almere en een druk op de knop, waarmee het stadhuis oranje werd gekleurd, is op 25 november de landelijke Orange the World campagne officieel van start gegaan.

De campagne richt zich op bewustwording en vermindering van geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur oranje staat symbool voor een nieuwe dageraad zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in die periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Preventie

In 2022 staat landelijk het thema preventie centraal, waarbij het draait om het voorkomen van geweld door medestander te zijn in de strijd. Het staat in het teken van wat mensen in hun eigen omgeving kunnen doen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Iedereen kan onderdeel zijn van de oplossing; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. In de campagne worden mannen en jongens nadrukkelijk uitgenodigd om betrokken te zijn, want geweld tegen vrouwen is geen vrouwenprobleem. Iedereen wordt opgeroepen op medestander in de strijd tegen geweld te worden. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. “Geweld tegen vrouwen en meisjes speelt in alle landen, in alle gemeenten en door alle lagen van de bevolking heen”, aldus wethouder Froukje de Jonge van Almere. “In Nederland krijgt maar liefst 45 procent van de vrouwen te maken met geweld in haar leven. Ook in Almere speelt dit; van straatintimidatie tot geweld achter de voordeur en van seksuele intimidatie op de werkvloer tot cybergeweld. Als gemeente proberen we te doen wat we kunnen om dit geweld te bestrijden, maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we elkaar bij nodig.”

Activiteiten campagne

Een kaart van Nederland met deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: orangetheworld.nl/acties-2022. Daar zijn ook de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen. Op de website staan ook antwoorden op veel gestelde vragen: https://orangetheworld.nl/over-de-campagne/veelgestelde-vragen/.

[audio_player id=30068]

Geschreven door