Almere doet mee aan landelijke inleveractie wapens

De gemeente Almere doet in de Week van de Veiligheid mee aan de inleveractie van wapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd en alle gemeenten kunnen zich hierbij aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. In Almere kan iedereen tussen 9 en 17 oktober straffeloos zijn of haar wapen inleveren.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Franc Weerwind. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat er aandacht is voor dit thema. Met de inleveractie is het de bedoeling dat onze stad weer een stukje veiliger te wordt.”

Steekwapens

De landelijke inleveractie richt zich primair op steekwapens. Vooral het dragen van messen is populair onder jongeren. Steekwapens, slag- en stootwapens kunnen straffeloos ingeleverd worden op verschillende locaties in Almere. De inleverpunten staan op dropjeknife.nl en zijn te herkennen aan de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de steekwapens gebeurt anoniem in een inleverton die op deze locaties staat. Iemand die een mes inlevert, kan in dat geval dus niet bestraft worden voor wapenbezit.

Vuurwapens

Daarnaast kunnen in Almere ook vuurwapens, munitie en explosieven worden ingeleverd. Voor het inleveren van deze wapens moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 – 8844. De politie komt, in burgerkleding, thuis langs om het wapen op te halen. Dit soort wapens kunnen dus niet anoniem worden ingeleverd. Het bezit van deze wapens leidt in eerste instantie niet tot strafrechtelijke vervolging. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen is gebruikt bij een misdrijf. In dat geval kan men alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Op donderdag 14 oktober 2021 tussen 15.00 en 21.00 uur staat het Mobiel Media lab in Almere Centrum. Het Mobiel Media Lab is een vrachtwagen van de politie, die wordt ingezet om bijvoorbeeld voorlichting te geven. Onder andere politie, stadstoezicht en de jongerenwerkers gaan in Almere in gesprek met inwoners over de risico’s van wapenbezit. Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Geschreven door