Nida: Stiekem moskeeonderzoek schaadt vertrouwen

Het voornemen dat de gemeente zou hebben gehad om undercover moskeeën te onderzoeken, kan leiden tot een vertrouwensbreuk tussen moslimorganisaties en het stadhuis.

Volgens raadslid Hassan Buyatui overwoog het college moskeeën en organisaties van moslims te bespioneren.

Hij zegt dat onrust in de Almeerse samenleving is ontstaan door berichten over een geheim onderzoek naar plaatselijke moslimorganisaties. Een heimelijk onderzoek – een zogenoemde krachtenveldanalyse – wordt door Buyatui bestempeld als spionage.

In een artikel van NRC Handelsblad is gemeld dat Almere zo’n analyse wilde laten uitvoeren. Publicatie van het artikel zou echter roet in het eten hebben gegooid. De betrouwbaarheid van verzamelde gegevens zou volgens de gemeente in gevaar zijn gekomen.

Buyatui, van de islampartij Nida, zegt enorm geschrokken te zijn van de werkwijze van het bedrijf dat door de gemeente in de arm zou worden genomen. Dat de burgemeester opdracht zou hebben gegeven zo’n onderzoek te doen “onder het mom van handhaving van de openbare orde, vinden we schandalig. Dat had nooit mogen gebeuren”, aldus Buyatui. Hij heeft uitgebreide vragen gesteld aan het college.

Ook PvdA-raadslid Erik Teunissen heeft het college vragen gesteld naar aanleiding van de publiciteit. Hij vraagt onder meer op basis waarvan de gemeente de bevoegdheid heeft op deze manier zo’n onderzoek te laten uitvoeren. Hij wil weten welke overwegingen een rol hebben gespeeld bij het besluit een onderzoek in te stellen.

Geschreven door