Moskeeën Almere weigeren gesprek met ministerie

De moskeeën in Almere verlangen van de gemeente openheid van zaken over undercover onderzoeken die daar zouden zijn uitgevoerd.

Zolang willen zij niet in gesprek met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het ministerie benaderde de moskeeën met het voorstel om te komen praten over undercoveroperaties die minstens tien Nederlandse gemeenten lieten uitvoeren in de gebedshuizen. NRC onthulde dat onder andere Almere opdracht had gegeven tot dergelijk geheim onderzoek. Ook moskeeën uit andere gemeenten zijn door SZW uitgenodigd voor het gesprek.

Voormalig burgemeester Franc Weerwind heeft steeds ontkend dat in hij in Almere geheime onderzoeken had laten uitvoeren. Er was volgens hem slechts onderzoek gedaan naar extremisme in de breedste zin.

De moskeeën geven aan dat ze de gemeente diverse malen hebben verzocht open te zijn over wat er precies is gebeurd. De reactie die daarop kwam, was niet naar tevredenheid van de moskeebesturen. Daarom is er nog altijd een vertrouwensbreuk.

Geschreven door