Dankzij het meekijkconsult bij huisarts, nog meer gemak voor de inwoners van Almere

Voortaan kunnen inwoners van Almere met niet spoedeisende medisch-specialistische vragen vaker onder behandeling blijven bij hun eigen huisarts. Naar het ziekenhuis gaan om een medisch specialist te raadplegen is niet altijd meer nodig nu artsen van het ziekenhuis meekijken met alle huisartsen in Almere via het meekijkconsult.

De meekijkconsulten zijn in 2020 gestart en de ervaringen van patiënten, medisch specialisten en huisartsen zijn positief. Nieuw is dat ook de vakgroepen Urologie en Anesthesie van het Flevoziekenhuis zijn aangesloten en dat betekent dat álle niet acute specialismen hier nu aan meewerken. De Spoedeisende hulp (SEH) en Intensive care zijn vanwege hun acute zorgfunctie uitgezonderd.

Chirurg Laurens Huisman: “Dit is een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek tegen lagere kosten. Met het meekijkconsult kan de huisarts, die hoofdbehandelaar blijft, een vermoeden laten bevestigen of advies inwinnen over te nemen vervolgstappen in de behandeling van zijn of haar patiënt. Het antwoord van de medisch specialist volgt meestal binnen één dag, maar uiterlijk binnen drie dagen.”

Het bespaart de patiënt tijd, energie en geld

Dennis Mulder, huisarts bij Zorggroep Almere: “De patiënt blijft bij mij in het gezondheidscentrum onder behandeling en doorverwijzen is dankzij het meekijkconsult niet altijd meer nodig. Dat scheelt mijn patiënt een hoop tijd, energie én geld. Dit laatste omdat het eigen risico niet wordt aangesproken. Voor mij als huisarts biedt het voordelen omdat het prettig is om direct feedback van de specialist te krijgen. Maar zeker onze patiënten ervaren de voordelen van het meekijkconsult. Er is weer een mooie stap gezet vanuit het programma Almere Durft!”

Almere Durft!

Het programma Almere Durft is een initiatief van Zorggroep Almere en het Flevoziekenhuis om de zorg voor de Almeerders nog verder te verbeteren.

Geschreven door