Gefaseerd stoppen met vuurwerk krijgt steun

Er lijkt in de politiek steun te komen voor het verbod van vuurwerk binnen drie jaar, zoals burgemeester Weerwind heeft voorgesteld.

Een direct verbod bij de komende jaarwisseling lijkt niet op voldoende steun te kunnen rekenen. De Partij voor de Dieren, de SP, GroenLinks, de CU en Nida willen in navolging van enkele andere grote steden dit jaar al een verbod opleggen.

De conservatieve partijen voelen helemaal niet voor een verbod. Liefhebbers van vuurwerk zouden volgens AP/Opa naar andere steden uitwijken. Volgens de VVD willen de meeste Almeerders nog steeds vuurwerk kunnen afsteken.

Burgemeester Weerwind betoogde donderdagavond dat het draagvlak voor vuurwerk de afgelopen jaren landelijk juist is afgenomen. Hij wijst echter een verbod bij de eerstvolgende jaarwisseling af. Hij denkt dat dat niet uitvoerbaar is. Bovendien biedt een gefaseerde afbouw van vuurwerk de mogelijkheid om alternatieven te bekijken. Daarbij denkt hij aan meer vuurwerkvrije zones en buurtinitiatieven.

Verder wil hij met die periode vuurwerkverkopers de tijd geven op de nieuwe situatie in te spelen. Hij vindt het onjuist om het verbod van de vorige jaarwisseling, toen vanwege corona, te verlengen. “De overheid beloofde toen dat het na 2021 weer wordt toegestaan. We moeten een betrouwbare overheid blijven, maar wel perspectief bieden op een uiteindelijk verbod”, aldus Weerwind. “Als de raad abrupt wil stoppen, mag u dat uitleggen aan de samenleving. Ik heb daar moeite mee.”

Geschreven door