Almere breidt het aantal vuurwerkvrije zones uit tijdens de jaarwisseling

Het college van B en W van Almere heeft besloten om tijdens de jaarwisseling 2023-2024 het aantal vuurwerkvrije zones uit te breiden, vanwege het effect van vuurwerkoverlast op natuur en dierenwelzijn.  

Dit betekent dat tijdens de jaarwisseling géén vuurwerk mag worden afgestoken in deze gebieden. Vuurwerk afsteken is dan verboden in de natuurgebieden in Almere, in de parken, rondom het Weerwater en op het Almeerderstrand. In de overige delen van de stad mag vuurwerk afgestoken worden tussen 31 december vanaf 18 uur ’s avonds tot 1 januari 2 uur ’s nachts.

Burgemeester Hein van der Loo: “De afgelopen jaren is Oud en Nieuw in Almere gelukkig rustig verlopen. Maar het afsteken van vuurwerk heeft hoe dan ook een grote impact op de leefomgeving, op onze natuur en het welzijn van dieren. Dat geldt voor onze huisdieren, maar vooral ook voor de dieren in de vele natuurgebieden die Almere rijk is. Daarom breiden we het aantal vuurwerkvrije zones uit.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Er komen vuurwerkvrije zones in de volgende gebieden:
– De parken, gebaseerd op het Groenblauw Raamwerk (nieuw);
– De direct aan het Weerwater grenzende wegen, ook wel ‘het Rondje Weerwater’ (nieuw);
– Het Almeerderstrand (nieuw);
– De natuurgebieden van het Flevolandschap, inclusief Noorderplassen West en Oost (deels uitgebreid ten opzichte van vorig jaar);
– De directe omgeving van het dierenasiel in Almere Buiten.

Zie voor meer informatie en een zonekaart de overzichtspagina op de website van de gemeente.  In gebieden van Staatsbosbeheer, waaronder het Almeerderhout en de Oostvaardersplassen, was vuurwerk afsteken al niet toegestaan. Mensen die toch vuurwerk afsteken in een van de vuurwerkvrije zones riskeren een boete of, in het geval van minderjarigen, een Halt-traject. Alle bewoners krijgen in december een brief met uitleg. Vóór 18:00 uur op 31 december 2023 en na 2:00 uur op 1 januari 2024 is vuurwerk afsteken al verboden in heel Nederland.

Geschreven door