Stichting voor speeltuin Noorderplassen is opgericht

Vrijdag 8 oktober werd een mijlpijl bereikt, in de missie om een natuurlijke speelplaats te realiseren in Noorderplassen West. De wens voor een centrale, grotere, natuurlijke speelplaats bestaat al een aantal jaar. In de wijk zijn wel verspreid kleinere speeltuintjes, maar als je echt wat langer speelplezier wilt voor je kinderen, dan moet je al gauw de wijk uit om elders in Almere te spelen.

Daarnaast is er behoefte aan een natuurlijke speelplaats, vanwege de vele voordelen. Avontuurlijk en natuurlijk spelen is van groot belang bij o.a. de motorische en cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Het is goed voor de gezondheid en het stimuleert kinderen om meer te bewegen. Ook zorgt natuur ervoor dat kinderen op een andere manier spelen, ze zijn creatiever en exploratiever. Tevens is in het plan opgenomen, om fruitbomen te planten en een bloemenpluktuin aan te leggen. We creëren hiermee een fijne, natuurlijke plek, om te ontspannen en buurtbewoners te ontmoeten, voor jong en oud.

Om dit te realiseren, is een projectgroep al enkele jaren bezig met de plannen. De eerste stappen werden gemaakt in het najaar van 2016. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Allereerst de locatie in de wijk. Daarnaast is er vertraging ontstaan, door zorgen die zijn geuit door enkele buurtbewoners. Niet iedereen was direct voorstander van de plannen. En ook de corona maatregelen hebben gezorgd voor vertraging. In februari 2020 is een informatiebijeenkomst geweest, waarbij de omwonenden zijn geïnformeerd over de plannen en aan de kinderen is gevraagd welke speelelementen zij het liefst zouden willen.

De projectgroep is nu in de fase waarin een stichting moet worden opgericht voor de in- en uitstroom van gelden, welke gebruikt worden voor de aanleg en onderhoud van de speelplaats. Daarna zal er een tekening gemaakt worden en zal er uiteindelijk worden overgegaan tot de aanleg.

De projectgroep bestaat uit een aantal buurtbewoners van Noorderplassen West. Alles gaat in samenwerking met de Gemeente Almere. Regelmatig is er contact en wordt de voortgang besproken.

De stichting Mooi zo Goed zo heeft ook een prominente rol gespeeld. Ze hebben o.a. geholpen met het leggen van contacten. Zo heeft Mooi zo Goed zo Almeer Notaris bereid gevonden om kosteloos de akte op te stellen voor de stichting. En vandaag was dan eindelijk het moment, dat de akte getekend werd bij Almeer Notaris. ‘Stichting Natuurlijk Spelen Noorderplassen’ is nu eindelijk een feit en dit voelt als een absolute mijlpaal!

Voor geïnteresseerden is er de Facebook pagina ‘natuurlijk spelen in de Noorderplassen-West’.

Geschreven door