Weerwind mogelijk voorzitter regiobestuur MRA

Om de invloed van Amsterdam in de regio te verkleinen bestaan plannen om burgemeester Franc Weerwind van Almere voorzitter te maken van de Metropoolregio.

Aan die regionale samenwerking nemen 32 gemeenten deel, waaronder Almere. Burgemeester Weerwind is nu vice-voorzitter van het regiobestuur, naast voorzitter Femke Halsema van Amsterdam. Politici in veel kleine gemeenten willen de dominantie van het Amsterdamse stadhuis verkleinen.

Het regiobestuur denkt er daarom over Weerwind als voorzitter te kiezen. Volgens Het Parool jaagt Amsterdam de omringende gemeenten regelmatig in de gordijnen met maatregelen die grote gevolgen voor de regio hebben.

Overigens ligt er ook een voorstel om de Metropoolregio elk jaar van voorzitter te laten wisselen, zodat ook de kleinste gemeenten aan bod komen. Toch gaan ook stemmen op om Amsterdam en Halsema wel degelijk grote invloed toe te kennen, omdat op die manier in Den Haag meer bereikt kan worden.

Geschreven door