Laat mens en dier niet stikken in houtstookoverlast

De winter komt eraan, en dat betekent dat mensen de houtkachel aansteken. Houtstook levert echter voor veel mensen en dieren gezondheidsproblemen op, en daarnaast heeft het een negatieve invloed op het milieu.

De Partij voor de Dieren stelt daarom schriftelijke vragen aan het college van B&W over de aanpak van houtstookoverlast en benadrukt dat ‘gezond stoken’ niet bestaat.  

Raadslid Martine Puhl maakt zich ernstig zorgen over de toename van houtstook in de winter in Almere. ‘Er kleven veel gezondheidsrisico’s aan het stoken van hout, want er komen verschillende schadelijke (kankerverwekkende) stoffen in de lucht vrij. Er zijn honderdduizenden mensen in Nederland die veel overlast ervaren en het milieu heeft er ernstig onder te lijden.’  
 
Er zijn veel mogelijkheden om houtstook te verminderen. Martine Puhl wijst onder andere op een voorlichtings- en ontmoedingscampagne, de stimulering van houtstookvrije wijken of het inzetten van een slooppremie zodat mensen met financiële prikkels hun houtkachel vervangen door een schoon alternatief. Die premie bestaat bijvoorbeeld momenteel in Nijmegen al. 

De Partij voor de Dieren wil dat er goede voorlichting wordt gegeven over de milieu- en gezondheidsrisico’s van houtstook, gecombineerd met een oproep om vooral niet te stoken. Martine: ‘veel mensen zijn zich immers niet bewust van de schadelijkheid voor de gezondheid van henzelf en hun omgeving door houtstook. De Partij voor de Dieren stelt dat in een voorlichtingscampagne geen stooktips passen, want gezond stoken bestaat niet.’ 

De vragen van de partij zijn hier te lezen en worden binnen 4 weken beantwoord.  

Geschreven door