Partij voor de Dieren lanceert opnieuw meldpunt vuurwerk Almere

Meer dan 1000 vuurwerkmeldingen: dat was vorig jaar het resultaat van het vuurwerkmeldpunt van de Partij voor de Dieren Almere. Door de hele stad kwamen de meldingen binnen op het meldpunt waarbij vooral de harde knallen als overlast werd genoemd.

“Het is echt absurd hoeveel illegaal vuurwerk er ver voor oud & nieuw in onze stad wordt afgestoken, dit jaar kwamen de meldingen al in september binnen,” aldus fractievoorzitter Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren Almere.

Het vuurwerkmeldpunt van de Partij voor de Dieren is dit jaar nog niet eens officieel gelanceerd in Almere, maar toch zijn er al ruim 70 meldingen binnengekomen. De eerste meldingen kwamen al halverwege september. Bewoners melden vooral harde knallen en uiten hun zorgen over hun huisdieren die angstig reageren op deze knallen.

De Partij voor de Dieren waarschuwt al jaren over de overlast van vuurwerk voor mens, dier en natuur. Vuurwerk veroorzaakt veel zwerfafval, vervuilende lucht en heel veel stress bij mens als (huis)dier. De overlast van vuurwerk begint al maanden voor oud & nieuw met harde knallen door de stad. Opmerkelijk is dat er nu al vele meldingen zijn rond het Beatrixpark in Almere, wat te zien is op het meldpunt vuurwerk op de website van de Partij voor de Dieren Almere. Naar verwachting zullen de meldingen deze zaterdag oplopen vanwege het Diwali-festival met een vuurwerkshow op de Esplanade. De Partij voor de Dieren heeft al eerder laten weten te betreuren dat voor Diwali steeds wordt gekozen voor een vuurwerkshow, terwijl er diervriendelijkere alternatieven zijn, zoals laser- en droneshows.

Volgens Veenstra is het vuurwerkmeldpunt een keerpunt in het vuurwerkdebat: “Het is ontzettend belangrijk dat bewoners via ons meldpunt kenbaar maken dat er vuurwerkoverlast plaatsvindt in hun buurt met een duidelijke omschrijving erbij. De laatste jaren was het keer op keer spannend of we in de raad van Almere een meerderheid hadden voor een vuurwerkverbod, zodat oud & nieuw weer voor iederéén een feestje kon worden. De uitkomst van ons meldpunt laat duidelijk zien dat het gewoonweg klaar moet zijn met alle vuurwerkoverlast, Almere verdient beter!”

Het meldpunt is te vinden via https://almere.partijvoordedieren.nl/meldpunt-vuurwerk.

Let op: het gaat hier om melding maken van overlast. Is er sprake van verwondingen? Bel dan zo snel mogelijk 112!

Geschreven door