Nieuwe wetgeving chippen en registreren van honden

Vanaf 1 november 2021, verandert de wetgeving voor het chippen en registreren van honden. Een hond moet vanaf nu gechipt, geregistreerd en voorzien zijn van een EU-dierenpaspoort.

Koop alleen een hond waarbij dit helemaal in orde is. Fokkers en importeurs registreren zichzelf eenmalig bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij krijgen dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Dit geldt ook voor particuliere hondenhouders die één keer een nestje hebben of mensen die eenmalig een hond importeren. Een particulier krijgt dan een Uniek Baasjes-Nummer (ook UBN). Een UBN is nodig om de hond te registreren. De dierenarts of een erkend chipper registreert de chip bij de RVO. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden.

Deze nieuwe ontwikkeling moet zorgen voor een betere controle op de hondenhandel. Hiermee kan de illegale en malafide hondenhandel beter worden aangepakt. In dit nieuwe systeem worden de fokker, importeur, dierenarts of erkend chipper geregistreerd. Het is dan direct duidelijk waar de hond vandaan komt, en van wie de hond een chip en paspoort kreeg. Fraude met de chip, registratie en/of papieren is strafbaar. Zie jij dat de gegevens niet kloppen of heb je vragen dan kan je ons bellen via 📞#144.

Geschreven door