‘Almeerders dupe van monopolie op stadswarmte’

De fors gestegen prijs van gas dreigt ook Almeerse afnemers van stadswarmte in de kou te zetten. De tarieven van stadsverwarming zijn gekoppeld aan de gasprijs.

In tegenstelling tot huishoudens die gas gebruiken, hebben klanten van Vattenfall voor stadswarmte geen keus een leverancier te kiezen. Daar maakt de VVD in Almere bezwaar tegen. Vattenfall heeft in Almere een monopolie met levering van stadswarmte.

Wie gas gebruikt heeft nog mogelijkheden om een andere aanbieder te kiezen of een langjarig contract af te sluiten. Bewoners die zijn aangesloten op het net voor stadswarmte, hebben die optie niet.

De gestegen gasprijs kan ertoe leiden dat het tarief voor stadswarmte met 67 procent stijgt. Vattenfall heeft besloten niet meer dan 38 procent door te berekenen. Voor een gemiddeld huishouden komt dat op 13 euro meer per maand: 156 euro per jaar.

De VVD wil van het college weten of dat het eerlijk vindt dat Almeerders meer moeten betalen. De gemeente zou daarover met de leverancier in onderhandeling moeten. De liberalen vinden het monopolie op levering in grote delen van de stad onwenselijk.

Geschreven door