Minister onderzoekt of de prijs voor warmtenet zoals in Almere Stad en Poort losgekoppeld kan worden.

Het kabinet kijkt hoe de warmtewet snel kan worden aangepast zodat de koppeling tussen de tarieven van de gasprijs en van de warmtenetten kan worden losgelaten. Een groot aantal gemeenten heeft hierom gevraagd waaronder Almere en Lelystad

De huidige prijs is opgebouwd aan het onderhoud van het netwerk en het opstoken van de warmte. In Lelystad en Diemen gebeurd dat zonder gas. Hier zijn zogenaamde biobrandstoffen de basis voor de warmte.

„Ik ben aan het kijken hoe ik snel de warmtewet kan aanpassen zodat er een betere prijs voor warmte kan worden geregeld”, zei minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. „Het zou veel eerlijker zijn om de prijs van warmte te baseren op warmte en niet op iets anders.”

Vattenfall heeft in Almere de prijs van een Gjl met 60% verhoogt. De gebruikers hebben niet de gelegenheid om over te stappen naar een andere leverancier. De prijs wordt jaarlijks gekoppeld. Dit moet afgelopen zijn is duidelijk te stelling in Almere. Al meer dan twintig jaar loopt het college tegen een muur aan bij Vattenfall.

Geschreven door