Amalia Achttien!

Op 7 december 2021 viert onze Kroonprinses Amalia haar 18de verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Bob Zimmerman een muziekstuk voor carillon.

Zimmerman componeerde en bewerkte eerder muziek bij historische Koninklijke gebeurtenissen zoals het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, de vijftigste verjaardag van Zijne Majesteit en bij de uitvaarten van Prinses Juliana en Prins Bernhardt. De componist beschouwt Amalia Achttien! Als een cadeau in de eerste plaat voor Amalia, maar ook voor de gehele Nederlandse bevolking.

De compositie ‘Amalia Achttien!’ wordt op en in de week na dinsdag 7 december op tientallen carillons in ons land gespeeld. Gijsbert Kok, stadsbeiaardier van Den Haag, verzorgt de officiële première-uitvoering, waarbij de partituur van het muziekstuk wordt overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag.

In Almere zal de compositie klinken vanuit de beiaarden van de Goede Redetoren in Haven en de Lichtboogtoren in Stad, bespeeld door onze eigen stadsbeiaardiers. Op woensdag 8 december verzorgt Bauke Reitsma uitvoeringen van het werk in Haven om 11.00 uur en om 13.00 uur in Stad. Gerda Peters zal op haar beurt Prinses Amalia feliciteren met het spelen van het stuk op vrijdag 10 december om 11.00 uur op de klokken van de Goede Redetoren en op zaterdag 11 december om 11.00  uur vanaf de Lichtboogtoren. In de toekomst zal ‘Amalia Achttien!’ blijven klinken vanuit klokkentorens op feestelijke dagen die verband houden met het Koningshuis, zoals op Koningsdag.

Geschreven door