Babyboom in Flevoland: Noordoostpolder is koploper

Tussen de Flevolandse lakens was er in 2020 niets te merken van de coronabeperkingen. In Flevoland is dit jaar namelijk sprake van een heuse babyboom.

Van januari tot en met oktober werden dit jaar al 4.329 baby’s geboren. Dit zijn er zo’n 264 meer dan tijdens de eerste 10 maanden van vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van 6,5%. In de gemeente Noordoostpolder was deze stijging zelfs twee keer zo groot. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Grootste stijging in Noordoostpolder, Dronten en Urk.

In de gemeente Noordoostpolder werden de eerste 10 maanden van het jaar al 482 baby’s geboren. Dit zijn er 55 meer dan tijdens dezelfde periode in 2020 (+12,9%). Ook in Dronten waren er van januari tot en met oktober verrassend meer geboortes dan dezelfde periode vorig jaar (+12,5%), gevolgd door de gemeente Urk (+12,1). In de overige Flevolandse gemeente was deze stijging minder sterk: Almere (+4,8%), Zeewolde (3,6%) en Lelystad (+2,9%). 

Onder de rivieren meer pret in bed 

Flevoland staat met een stijging van 6,5% meer baby’s in de top 5. In de provincie Friesland was de stijging van het aantal geboortes het grootst. Hier werden de eerste tien maanden van het jaar zelfs 8,9% meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren was er meer pret in bed. Zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9% en in Limburg werden er 7,3% meer baby’s geboren. De kleinste stijging vond plaats in Zeeland (+2,8%). 

Bijna kwart minder IVF-behandelingen door corona

Door de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar 23% minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.900 naar 8.400. Ook dit jaar is de verwachting dat deze daling zal doorzetten. Door uitgestelde zorg zijn veel IVF-behandelingen uitgesteld en zelfs stopgezet. 

Geschreven door