Coronavirus woekert door, opnieuw weekrecord geregistreerde besmettingen

Flevoland is opnieuw een van de veiligheidsregio’s met de hoogste besmettingsgraad van het land. Per 100.000 inwoners zijn de afgelopen week bijna 400 nieuwe besmettingen geconstateerd. Alleen in Limburg-Noord, Utrecht en Gelderland-Midden waren er naar verhouding meer positieve tests onder inwoners. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM die dinsdag bekend zijn gemaakt.

Vorige week was Flevoland nog landelijke koploper. Toen werden per 100.000 inwoners ongeveer 300 besmettingen geteld. De afgelopen week zijn drie inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om inwoners van Almere, Noordoostpolder en Urk. Ook werden minimaal 16 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19.

Opnieuw weekrecord aantal positieve coronatests

Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week weer flink toegenomen ten opzichte van de week ervoor. 1749 inwoners van de provincie werden de afgelopen week positief getest. Dat zijn er 377 meer dan n de week ervoor. En net als vorige week is dat een weekrecord. In alle Flevolandse gemeenten was er een stijging te zien, met de hardste stijging in Lelystad. Alleen in de gemeente Urk daalde het aantal besmettingen.

De data zijn overigens nog niet compleet. Door een landelijke storing missen volgens het RIVM zo’n zesduizend landelijke positieve tests in de cijfers. Onbekend is hoeveel hiervan uit Flevoland komen.

Absoluut gezien werden nog steeds de meeste mensen positief getest in Almere: 887. Vorige week waren er nog 664 positieve testen in die gemeente. In Lelystad kwamen er 303 positieve testen bij. Een week eerder waren dat er 178. In Noordoostpolder testten 220 inwoners positief, een kleine stijging ten opzichte van de 206 van vorige week.

In Dronten testten 157 inwoners positief tegenover 130 afgelopen week. Op Urk kwamen er de afgelopen week 127 coronabesmettingen bij, tegenover 150 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In de gemeente Zeewolde steeg het aantal positieve testen naar 55, tegenover 44 vorige week.

Urk staat sinds afgelopen week niet meer in de absolute top wat betreft Nederlandse gemeenten met de hoogste besmettingsgraad. De gemeente is uit de top twintig gezakt. De gemeente Noordoostpolder stond afgelopen week ook korte tijd in die top twintig, maar ook die gemeente komt daar inmiddels niet meer in voor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten

Door de 1749 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 14.424 inwoners officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 58.412 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat zijn er 36 procent meer dan in de week ervoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 628.577.

Van 439.514 GGD-testen die vorige week in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 12,0 procent positief. In vergelijking met de week daarvoor steeg dit percentage met 0,3.

In Flevoland zijn vorige week 10.018 mensen door de GGD getest, ruim 2.600 meer dan een week eerder. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op zo’n 16,0 procent. In de week daarvoor lag het percentage op zo’n 16,1 procent. Er is dus aanzienlijk meer getest, maar het aandeel positieve testen bleef op hetzelfde niveau.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest. Voor al deze testlocaties die verbonden zijn aan een laboratorium, geldt een meldingsplicht bij de GGD indien de testen een positief resultaat hebben. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Verder worden er ook commerciële sneltests afgenomen. Hiervoor geldt vanuit de aanbieder vaak dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het doorgeven van een positieve uitslag.

Aantal doden door COVID-19 wederom gedaald

De afgelopen week kwamen er in Flevoland drie sterfgevallen bij. Vorige week waren dat er nog zes. Het dodental komt daardoor sinds het begin van de corona-pandemie op 150.

Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere met 51, gevolgd door Lelystad met 44, in Noordoostpolder 21, in Dronten 16, op Urk 11, en in Zeewolde 7. Landelijk zijn er 398 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de voorgaande week kwamen er landelijk nog 338 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

Minimaal zestien ziekenhuisopnames, opnames gestegen

De afgelopen week zijn er door de GGD zestien ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld aan het RIVM. Dat zijn er vier meer dan in de week daarvoor. Het waren er zes in Almere, drie in Dronten en drie in Lelystad, twee in Noordoostpolder en twee op Urk. Hoogstwaarschijnlijk zijn er meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 509 ziekenhuisopnames door de GGD’en aan het RIVM gemeld die uit te splitsen zijn op gemeenteniveau. Dit getal is een onderrapportage, de meldingen van de GGD komen niet overeen met de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Dat komt doordat de GGD niet altijd zicht heeft op wie uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt. De Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft bijgehouden dat er de afgelopen week 1480 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Hiervoor gebruikt RIVM nog de gegevens van de GGD. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat er meer Flevolanders naar het ziekenhuis moesten dan de nu gemelde zestien. Daarnaast stroomden landelijk 222 patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere 194 inwoners opgenomen geweest, in Lelystad 99, in Dronten 46, op Urk 38, in Noordoostpolder 25 en in Zeewolde 16. In totaal onder Flevolanders zijn dat minimaal 418 ziekenhuisopnames sinds de start van de pandemie.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door