Historische programma’s Almere TV online te zien

Het Stadsarchief heeft 900 uur programma’s van de eerste lokale omroep Almere TV en Studio Almere gedigitaliseerd. Al die uitzendingen zijn nu op de site van het archief te zien.

Met hulp van Beeld en Geluid zijn de honderden programma’s uit de jaren ’80, ’90 en begin deze eeuw digitaal gered. Dat is vooral te danken aan cameraman Theo Faber die jarenlang over het archief van de vroegere omroep waakte. De voormalige medewerker drong aan op het beschermen van de kwetsbaar geworden banden.

Almere TV begon in 1984 op het kabelnet uit te zenden. Voor die tijd waren al illegale uitzendingen met lokale actualiteiten. Er zijn alleen banden met legale uitzendingen bewaard gebleven. Maar de collectie is niet compleet. Het Stadsarchief hoopt de komende tijd op aanvullingen uit de archieven van Almeerse inwoners.

Alle programma’s van Almere TV werden door vrijwilligers gemaakt en op zaterdagmiddag live uitgezonden op het eigen kanaal. Daarna werden de uitzendingen herhaald op zondagochtend en donderdagavond.

De uitzendingen bevatten interessant historisch materiaal, vindt stadsarchivaris Ellis Kreuwels. “De uitzendingen bieden ons een blik op de tijdgeest en op het dagelijkse leven in Almere in de vorige eeuw maar ook op een aantal unieke gebeurtenissen. Zo zijn beelden gevonden van de eerste gemeenteraadsvergadering in 1984,  de start van de Flevolijn Weesp – Almere in 1987 en de opening van het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in 1996.”

Bezoek de website van het archief

Geschreven door