Almeerders op de fotorol (1977 – 1984) 

Tentoonstelling met foto’s van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer 

Op donderdag 6 april 2023 om 17.00 uur opent in Stadsarchief Almere ‘Almeerders op de fotorol (1977-1984)’, een fototentoonstelling met niet eerder gepubliceerde foto’s van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer uit de beginjaren van Almere. De tentoonstelling is te zien t/m 2 november 2023. 

Burgemeester Hein van der Loo opent de tentoonstelling in het bijzijn van Gert Schutte, Bob en Michelle Friedländer en Bianca Tat, de weduwe van Jos Jongerius. 

Langdurig proces van digitaliseren 

Stadsarchief Almere werkt al jaren aan een groot project om alle fotonegatieven van Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer te digitaliseren. Deze (pers)fotografen hebben ruim 600.000 fotonegatieven met beelden van Almere aan het stadsarchief geschonken.   De afgelopen jaren werkte het stadsarchief, bijgestaan door vrijwilligers, aan de enorme klus van het gereedmaken van de honderdduizenden negatieven voor digitalisering door een gespecialiseerd bedrijf. De collecties van Jongerius en Schutte zijn inmiddels gedigitaliseerd, de foto’s van Friedländer volgen in de loop van 2023. 

Eerste greep uit honderdduizenden negatieven 

Deze tentoonstelling toont een eerste greep uit de gedigitaliseerde beelden. In de tentoonstelling is gekozen voor foto’s van bewoners uit de periode 1977-1984. Niet de officiële momenten en de zoveelste ‘eerste paal’, maar Almeerders staan centraal. We zien mensen een bestaan opbouwen in een nieuwe, nog best wel modderige stad: de eerste feestjes, sporten op een net aangelegd veld, wachten bij de enige telefooncel. Beelden die veel bewoners zullen herkennen. Beelden die in de meeste gevallen ook nooit eerder te zien zijn geweest.

Hulp Almeerders  

Van diverse foto’s weten we niet waar in Almere en waarom ze zijn genomen. Het stadsarchief roept de hulp in van Almeerders om in de tentoonstelling verhalen en details aan de foto’s toe te voegen. Zodra voldoende informatie over een foto is verzameld wordt deze gewisseld voor een nieuwe. Er zijn in de tentoonstelling dus steeds nieuwe foto’s te zien. 

Toegankelijke fotocollectie 

Op termijn komen de gedigitaliseerde fotonegatieven online beschikbaar via de database digitaalerfgoed.almere.nl. Voor het zo ver is, volgt eerst nog een fase van selecteren en beschrijven van de foto’s. Vrijwilligers gaan, mede geholpen door de informatie uit de tentoonstelling, met het beschrijven aan de slag. Dat is een arbeidsintensief proces dat gezien het enorme aantal foto’s mogelijk nog jaren gaat kosten. Vanaf de opening van ‘Almeerders op de fotorol’ is een eerste selectie foto’s te bekijken via stadsarchief.almere.nl/fotorol 

Locatie en openingstijden 

Stadsarchief Almere 
Stadhuispromenade 2 (links onder de bibliotheek, tegenover stadhuis) 


Almeerders op de fotorol is geopend van 11 april tot en met 2 november 2023 op dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00 – 16.00 uur en op afspraak.  

De tentoonstelling is ook geopend op zaterdag 13 mei, zaterdag 9 september (open monumentendag) en zaterdag 23 september 2023 (Uitfestival). Informatie over rondleidingen door de fotografen komt later beschikbaar. 
Gratis toegang 

Foto Bob Friedlander

Geschreven door