Tiny Church op Floriade geeft Almeerse kunstenaars podium

Denk je aan een kerk, dan denk je aan een groot, statig gebouw dat al honderden jaren gefundeerd staat in de grond.

De Tiny Church is allesbehalve dat. Het circulaire kapelletje dat op Floriade zal komen te staan is klein, duurzaam en draait mee met de zon. Maar dat is niet alles. Om het kerkje zal ook een beeldentuin worden gerealiseerd, waar beelden komen te staan van onder meer Almeerse kunstenaars.

Tiny Church in Almere Poort

Sommige Almeerders kennen het concept van de Tiny Church al. In Almere Poort staat namelijk een soortgelijk ontwerp. Dit kerkje is in 2016 gebouwd en functioneert volledig op zonne-energie. En om die energietoevoer volop te benutten, draait het gebouw met de zon mee. De zonnepanelen vangen het zonlicht op, dat wordt omgezet in elektriciteit in het kerkje. Dit gaat ook gelden voor de nieuwe Tiny Church op Floriade, die op een draaiplateau het zonlicht zal volgen.

Geen traditionele kerk

De kerken van Almere hebben de handen ineengeslagen om de bezoekers van Floriade een beetje bezinning mee te geven. Zij zullen hun plekje op het Floriadeterrein omtoveren tot een beeldentuin met labyrint. In het midden daarvan is straks het kleine kapelletje te vinden: de Tiny Church. Het kerkgebouwtje zal echter niet functioneren als traditionele kerk. “Het moet ook een beetje bij deze tijd passen,” legt voorzitter Pieter ter Veen uit. Ter Veen was ook de oprichter van de Tiny Church in Almere Poort. “Daar hebben we ook niet iedere zondag een ouderwetse dienst, en dat zullen we in de Tiny Church op Floriade ook niet doen. Het moet meer een plek worden waar mensen even tot rust kunnen komen. En er zal ook een gastheer of -vrouw rondlopen aan wie je kunt vragen wat ons hier bezielt.”

Gebouwd door vrijwilligers

Op dit moment wordt er hard gewerkt om het kleine kerkje op te bouwen. “We zijn nu bezig met de elementen voor de vloer,” vertelt Ter Veen enthousiast. Hij heeft net een drukke dag achter de rug waarop hij samen met vrijwilligers de fundering van de Tiny Church heeft opgebouwd. “We hebben een hele leuke ploeg mensen die zich voor ons willen inzetten.  Eerst wilden we het via de officiële weg doen, dus aannemers of zzp’ers inhuren, maar er was niemand op korte termijn beschikbaar. Dus toen hebben we vrijwilligers geworven door oproepjes bij verschillende kerken te plaatsen.”

12 vruchten van de geest

Doordat het kerkje zelf klein van stuk is, hebben de initiatiefnemers grootste plannen met de omliggende tuin. Het geheel zal worden ingericht op basis van de 12 ‘vruchten van de geest’ volgens de bijbel. Dit zijn: vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, medeleven, geloof, hoop en  liefde. Hoewel dit thema religieus van aard is, is geloofsverspreiding niet het doel van de Tiny Church, legt vicevoorzitter Frans Danenberg uit. “We willen mensen aan het denken zetten. We stellen de vraag: wat heb je in onderlinge relaties aan karaktertrekken nodig? Het antwoord daarop is te vinden in die 12 vruchten.”

Almeerse kunst

Het thema wordt voornamelijk gerepresenteerd door de beelden in de aangelegde tuin. Er zijn 12 kunstenaars geselecteerd die elk een van de vruchten zullen uitbeelden. Een groot deel van de kunstenaars komt uit Almere. “We hadden de oproep op verschillende platformen geplaatst, maar het meeste effect had de nieuwsbrief in Almere Deze Week. Tot onze vreugde reageerden er toen veel Almeerse kunstenaars. En we vonden het ook wel passen bij de gedachte dat er veel Almeerders betrokken zijn, aangezien de Floriade toch in Almere plaatsvindt,” vertelt Danenberg. “Uiteindelijk willen we de bewoners van Almere, maar ook van deze nieuwe wijk ‘de Hortus’, bewust maken. We zijn ons ervan bewust dat we een groenere omgeving nodig hebben in de stad, maar wat hebben we binnen onszelf nodig? We willen mensen aan het denken zetten. En de 12 vruchten zijn uiteindelijk ook dingen die we mensen in Almere toewensen.”

Meer informatie: Fruitfulcity.nl

Geschreven door