Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd en getest. Dit betekent dat ongekeurd vuurwerk soms niet wil afgaan, niet goed afgaat of niet volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen.

Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar (bevat het te veel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 39% van al het ernstige vuurwerkletsel.

Waar kan ik melden als ik vermoed dat iemand illegaal vuurwerk heeft of verhandelt? Bij een vermoeden van illegaal vuurwerk kun je dit dit altijd melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Of digitaal https://www.meldmisdaadanoniem.nl/hoe_werkt_m/anonimiteit/

Niet melden brengt jou en je omgeving in gevaar. Vaak ligt veel illegaal vuurwerk bij elkaar opgeslagen. Veilig houden doen we met elkaar.

Geschreven door