Demonstratieverbod bij abortuskliniek ligt lastig

Er moet over een langere periode onderzoek worden gedaan naar het belagen van vrouwen die een bezoek brengen aan de abortuskliniek in Muziekwijk.

Dat voorstel doet wethouder Froukje de Jonge aan de gemeenteraad. De PvdA wil een bufferzone van 250 meter voor demonstranten die tegen abortus zijn en vrouwen lastigvallen. De partij wordt daarin gesteund door de VVD en SP.

Raadslid Leida Höhle (foto) vraagt aandacht voor incidenten waarbij vrouwen een schuldgevoel bij abortus wordt aangepraat. Vrouwen komen soms huilend de kliniek binnen en moeten door personeel getroost worden na een emotionele confrontatie met abortustegenstanders.

Juridisch ligt het extreem moeilijk om demonstranten op afstand te houden, zei donderdagavond De Jonge, die op dit punt de opgestapte burgemeester vervangt. Het recht op demonstratie weegt zwaar en er zijn weinig meldingen van incidenten. Bovendien staat de rechter het aanreiken van folders en het aanspreken van bezoekers toe.

De wethouder stelt een onopvallend onderzoek naar het gedrag van de demonstranten door Stadstoezicht voor. Daarnaast wil ze samen met andere gemeenten gepaste oplossingen zoeken. De Jonge wijst erop dat grondrechten er zijn om minderheden te beschermen, maar dat ook de bezoekers van de kliniek veilig moeten zijn.

De motie van PvdA, VVD en SP die demonstraties in de directe omgeving verbiedt wordt waarschijnlijk aangepast. Er is ruime steun voor in de raad.

Geschreven door