Flevolandse meisjes kiezen vaker voor bètavakken

In Flevoland doen steeds meer meisjes eindexamen in een bètaprofiel. In 2021 had 23,2% van de vrouwelijke eindexamenkandidaten een technisch vakkenpakket met natuurkunde, scheikunde of techniek. Dit is een stijging ten opzichte van vijf jaar eerder.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de profielkeuze onder eindexamenkandidaten, op basis van de meest recente DUO-data.

Keuze voor bètaprofiel steeg in Flevoland
Binnen de provincie Flevoland steeg het aandeel meisjes met een bètaprofiel van 17,5% in 2016 naar 23,2% in 2021. Ook bij de jongens nam de interesse in technische vakken toe, maar wel minder sterk, namelijk van 28,2% in 2016  naar 32,4% vorig jaar.

Dat ruim een op de vijf Flevolandse meisjes een bètaprofiel kiest, is lager dan het landelijk gemiddelde van 27,4%. De provincie Utrecht kent het grootste aandeel meisjes in bètaklassen (32,8%).

Meeste bètameisjes in Dronten en Noordoostpolder
In de Flevolandse gemeente Dronten kozen meisjes het vaakst voor een bèta vakkenpakket in 2021. Hier had 33,2% van alle vrouwelijke laatstejaars een technisch profiel. Ook in de gemeenten Noordoostpolder (26%) en Almere (22,8%) waren relatief veel bètameisjes ten opzichte van de andere gemeenten in Flevoland.

In Utrecht sterkste stijging bètakeuze
In de vijfentwintig Nederlandse gemeenten met de meeste eindexamenkandidaten, steeg tussen 2016 en 2021 in gemeente Utrecht het aantal meisjes met een bètaprofiel het hardst (+59,3%). Ook de gemeenten Den Haag (+42,9%), Rotterdam (+39,1%) en Alkmaar (+39,1%) zagen in vijf jaar tijd veel meisjes toestromen tot een bètaprofiel.

Benieuwd naar de interesse in bètavakken in jouw gemeente? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-profielkeuze-in-betavakken

Geschreven door