Honderden Almeerders thuis zzp’er in seksbranche

Almere telt een honderden inwoners die als zzp’er werkzaam zijn in de prostitutie. Een recente telling wijst uit dat zeker 200 Almeerders sekswerker zijn.

Op websites die privécontact aan huis aanbieden, staan in Almere 78 en 184 advertenties. Die informatie verschafte de voorzitter van de Belangenvereniging voor sekswerkers, Proud, donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Er werd gediscussieerd over een voorstel van D66 om sekswerkers in Almere te beschermen met een erkenningssysteem.

Veel zelfstandige sekswerkers opereren noodgedwongen illegaal terwijl prostitutie een legaal beroep is. In navolging van Lelystad wil D66 met een erkenningssysteem de positie van de groep zzp’ers versterken. PvdA, SP, GroenLinks, CDA en AP/OPA steunen het plan. Een registratiesysteem wordt afgewezen omdat bijna alle sekswerkers onder de radar willen blijven vanwege het stigma dat hun werk vaak heeft.

“De doelgroep komt er niet voor uit dat ze dit werk doen”, zei wethouder Roelie Bosch. Ook zij wijst registratie af. Bovendien signaleert de gemeente weinig incidenten die dat nodig maken.

Bosch noemde het grote aantal zzp’ers in de seksbranche opvallend: “Het is eigenlijk ook heel mooi dat mensen op die manier hun leven en hun werk zelf invullen.”

Geschreven door