Partij voor de Dieren verzet zich tegen bouwplannen Pampushout

Er is veel weerstand tegen de plannen om 850 villa’s te bouwen in Pampushout. Momenteel liggen er plannen op tafel bij de gemeente om grote delen bos te kappen voor een groot aantal dure woningen.

De Partij voor de Dieren heeft de handen ineengeslagen met gepassioneerde Almeerders en verzet zich met de campagne ‘Behoud Pampushout’ tegen de bouwplannen. Zaterdag 15 januari organiseren zij een coronaproof protestactie in het bos.

Op zaterdag 15 januari, 12.00-14.00, zal de partij samen met de inwoners een demonstratie organiseren in Pampushout door middel van fotografie. Ze roepen zo veel mogelijk Almeerders op om te komen om steun te betuigen voor de actie door zich te laten fotograferen in het bos, eventueel met zelfgemaakte protestbordjes. Doordat er slechts in tweetallen (in de buitenlucht) wordt samengekomen, is de actie volledig coronaproof. De actie zal plaatsvinden bij parkeerplaats De Kiem in Pampushout.

Raadslid Jesse Luijendijk vroeg zich tijdens de eerste bespreking van het onderwerp in de gemeenteraad hardop af hoe het kan dat het zo ver heeft kunnen komen. ‘Gelukkig hebben we zoiets als voortschrijdend inzicht, en hoeven we een bouwplan wat 30 jaar geleden misschien logisch was, niet uit te voeren nu er overweldigend bewijs is dat we bomen keihard nodig hebben in de strijd tegen klimaatverandering’. Daarnaast benadrukt de partij dat het bos nu ook al bewoond wordt, namelijk door vele beschermde en niet-beschermde diersoorten.

Ook bewoners zien bepaald geen toekomst in de bouwplannen. Een petitie daarover is al ruim 1800 keer ondertekend. Ze vrezen voor het verdwijnen van het waardevolle bos en begrijpen niet dat de gemeente in een klimaatcrisistijd als deze zomaar een volwaardig bos zal kappen. ‘Er is inderdaad een wooncrisis,’ bevestigt Luijendijk, ‘maar alleen onder mensen met lage en middeninkomens. Bij hoge inkomens, dus voor de mensen die hier uiteindelijk zouden gaan wonen, is er hooguit een woonwens. Daarnaast is er nog ruimte zat in en om Almere voor extra woningen, zonder dat daarvoor groen en dieren geofferd hoeven te worden.’

Meer informatie over de campagne en de protestactie is hier te vinden: Pampushout – Behoud onze groene long! – Almere – Partij voor de Dieren .
De petitie kunt u hier vinden: Behoud Pampushout – Petities.nl

Geschreven door