Sterfte eind december gedaald, in Flevoland in top 3, nog nooit zo hoog

In week 52, de laatste week van december, overleden naar schatting iets meer dan 3 500 mensen. Dat zijn er minder dan in de voorgaande weken.

Er was, vooral door een daling van de sterfte bij 80-plussers, net geen oversterfte. In alle voorgaande weken in december was er wel oversterfte. In totaal overleden ongeveer 4 300 mensen meer dan verwacht voor deze maand. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over december gaan over de afgelopen vijf weken, week 48 tot en met 52 (29 november 2021 tot en met 2 januari 2022). In deze periode lag de sterfte boven de verwachte sterfte en tot en met week 51 ook buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In week 52 overleden naar schatting 300 meer mensen dan verwacht, dat was net geen oversterfte. Gemiddeld overleden in december net als in november per week bijna 900 meer mensen dan verwacht.

In week 52 registreerde het RIVM 105 overleden COVID-19-patiënten (stand 5 januari), in heel december (week 48 tot en met 52) 1 355.

Meeste oversterfte in Zeeland, Flevoland 42%

In alle provincies overleden in december meer mensen dan verwacht. Relatief gezien was de meeste oversterfte in Zeeland, daar overleden 55 procent meer mensen dan voor december verwacht in deze provincie. Ook in Limburg (43 procent) en in Flevoland (42 procent) was de oversterfte duidelijk hoger dan voor Nederland als geheel. Noord-Holland en Groningen hadden met 19 respectievelijk 20 procent de laagste oversterfte. Plek drie is een plaats waar we niet zouden willen zitten.

Geschreven door