Rouw om bomen Westerdreef gaat door ondanks gemeente

De rouwmanifestatie voor de bomen van de Westerdreef in Almere Haven die op zondag 13 februari door Havenbewoners samen met klimaatbeweging Extinction Rebellion, de Partij voor de Dieren en de SP is gepland gaat ondanks tegenwerking van de gemeente gewoon door.

De manifestatie start om 14.00 uur op de parkeerplaats aan het Montessoripad bij de afslag Uithof. Deelnemers wordt verzocht zwarte kleding te dragen, de geliefde bomen een laatste groet te brengen en ze massaal te fotograferen nu het nog kan.

In de aanloop naar de rouwmanifestatie hebben de organisatoren afgelopen week honderden witte rouwlinten om de bomen gehangen, maar binnen een dag heeft de gemeente die verwijderd. Dit heeft in Almere tot grote teleurstelling en verontwaardiging geleid. Inmiddels zijn de bomen opnieuw gedecoreerd op een manier waar de gemeente geen bewaar tegen kan hebben en gaat de manifestatie volgens plan door.

Volgens gemeenteplan was de iconische “tunnel van groen” vorig jaar al kaalgeslagen. Maar door anderhalf jaar bewonersactie en steun van de SP, de second opinion van de Wageningse boomexpert Kopinga en de Partij voor de Dieren, staan de bomen nog steeds overeind en doorstonden ze probleemloos alle recente stormen, inclusief de laatste. Onder druk van de actie legden Burgemeester & Wethouders de beslissing in handen van de gemeenteraad. Nadat de stemmen aanvankelijk staakten stemden enkele raadsleden in een tweede ronde onverwacht vóór de bomenkap. Zo velde een kleine raadsmeerderheid op 9 december het doodvonnis over de bomen.

De Partij voor de Dieren stelde donderdagavond in de gemeenteraad voor om de kap uit te stellen totdat de raad beslist over het nieuw opgedoken feit dat er 15 bomen meer worden gekapt dan de 137 uit het raadsvoorstel, waar een krappe raadsmeerderheid voor heeft gestemd. Ondanks deze tegenwerping blijft wethouder Van Garderen bij haar besluit om maandag met de kap te starten.

De bomen worden “zinloos geveld” vinden de organisatoren van de rouwmanifestatie: “Ze zijn nog maar op de helft van hun leven. Bij hun verdere groei zouden ze volgens boomexpert Kopinga alleen nog maar veiliger worden. Nu de bomen nog overeind staan in hun volle glorie brengen we ze een laatste groet, zeggen we dank voor al het mooie dat ze ons 40 jaar gaven en beloven plechtig dat we de strijd voor de bomen van Almere niet opgeven”. De deelnemers aan de rouwmanifestatie wordt gevraagd de bomen massaal te fotograferen en de foto’s te delen. Als blijvende herinnering aan hoe het was en nooit meer wordt.

Geschreven door