Windpark Jaap Rodenburg II geopend 

Vandaag openden Vattenfall, Almeerse Wind en verzekeraar a.s.r. windpark Jaap Rodenburg II.  De tien windmolens langs de Oostvaardersdijk in Almere Pampus werden de afgelopen twee jaar afgebroken en vervangen door nieuwe exemplaren.

A.s.r. neemt acht windmolens over van Vattenfall. Lokale energiecoöperatie Almeerse Wind is eigenaar van de twee andere windmolens. 

De nieuwe windmolens zijn een stuk krachtiger dan hun voorgangers. Elke turbine heeft een capaciteit van 3,8 megawatt, meer dan het dubbele van de oude exemplaren. Samen produceren de tien nieuwe turbines genoeg elektriciteit om 30-duizend huishoudens van stroom te kunnen voorzien. 

Van Almere voor Almere 

Het vervangingsproject is een gezamenlijk project van Vattenfall en de lokale energiecoöperatie Almeerse Wind, die met inmiddels ruim 400 leden twee van de windmolens exploiteert. Deze twee windmolens zullen hun stroom leveren aan burgers en bedrijven van Almere. 

Ruben Lindenburg, bouwdirecteur windparken op land bij Vattenfall: “Lokaal eigendom is ontzettend belangrijk voor het draagvlak van de energietransitie. Dankzij de samenwerking met Almeerse Wind zijn we erin geslaagd om groene stroom voor en door Almeerders te realiseren. De regio profiteert mee dankzij de inzet van lokale leveranciers tijdens de bouw en exploitatie. Zo zetten we samen een nieuwe stap in de richting van onze ambitie om een fossielvrij leven mogelijk te maken binnen een generatie.” 

 John van Diepen, voorzitter van Almeerse Wind: “Om een gezonde wereld voor ons nageslacht te behouden zal iedereen zijn steentjes bij moeten dragen aan onder andere de energietransitie. We zijn er enorm trots op dat we als burgers van Almere onze eigen twee groene-stroomfabrieken hebben gerealiseerd, die elk ongeveer 10 miljoen kilowattuur per jaar produceren. Onze winst willen we lokaal en duurzaam herinvesteren. Zo maken we Almere steeds een stapje schoner!” 

Over windpark Jaap Rodenburg 

In 2000 werden de eerste windmolens geplaatst bij Almere. In verband met de verwachte bouw van een nieuwe woonwijk zouden ze tot 2015 blijven staan. De plannen voor de woonwijk zijn uitgesteld tot na 2035 en de gemeente gaf daarom toestemming om het bestaande park te herbouwen. 

Nieuw oorlogsmonument 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte een geallieerd vliegtuig neer in het gebied waar nu de windmolens staan. Het oorlogsmonument dat daaraan herinnerde is tijdens de bouw vervangen. Op een van de windmolens staat een afbeelding van het toestel. Ook is op de Oostvaardersdijk een herinnerginsbord neergezet. 

photo: Vattenfall/Jorrit Lousberg”

Geschreven door