Herdenking in vrijheid en verbondenheid

Na twee jaar herdenken zonder publiek is de weg weer vrij om samen in vrijheid en verbondenheid te herdenken bij het oorlogsmonument van Almere ‘de Dolfijn’.

Op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.  

In de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 7 miljoen mensen  omgekomen: vermoord of gestorven door uitputting. Ruim 6 miljoen Joden werden vermoord tijdens de Holocaust, de opzettelijke en georganiseerde vervolging van en moord op Joden. Zij waren niet de enigen. Naast mensen uit andere culturen en gebieden, werden bijvoorbeeld homoseksuelen, gehandicapten, politieke tegenstanders en verzetsmensen vervolgd en/of vermoord. Een genocide die zijn weerga niet kent.

Herdenken, samen in vrijheid en verbondenheid, samen blijven werken aan onze vrijheid is belangrijk. Als je kijkt naar alle latere oorlogen, brandhaarden en conflicten in de wereld, is vrijheid en elkaar respecteren geen vanzelfsprekendheid.

Op 4 mei gaan om 18:30 uur de deuren open van kerkgebouw de Goede Rede waar om circa 19.05 de stille tocht vertrekt naar het monument. Tegen half acht begint het officiële programma en om 8 uur zijn wij 2 minuten stil.

De herdenking wordt bijgewoond door de burgemeester van Almere mevrouw Ank Bijleveld en de Commissaris van de Koning de heer Leen Verbeek.

Op 4 mei gaan om 18:30 uur de deuren open van kerkgebouw de Goede Rede waar om circa 19.05 de stille tocht vertrekt naar het monument. Tegen half acht begint het officiële programma en om 8 uur zijn wij 2 minuten stil.

De herdenking wordt bijgewoond door de burgemeester van Almere mevrouw Ank Bijleveld en de Commissaris van de Koning de heer Leen Verbeek.

Aan het programma werken Melany Sharon met een arrangement van Nick Teunissen en Karel Tadema, kinderkoor Yourmusiqskool door leerlingen van bassisschool het Avontuur o.b.v. Julia Olthof en Melany Sharon,  Rob van de Meeberg, de Almeerse scholier Levy Guvec die een stukje voorleest uit het boek ‘Bakvis in oorlogstijd’ en de Brassband Almere mee.

Geschreven door