Kennis over Mensenrechten bij Nederlanders kan beter

Afgelopen weekend heeft er een event plaatsgevonden rond de mensenrechten door jongerengroep Youth for Human rights

Het is opvallend dat statushouders en mensen uit andere landen vaak een praatje met ons maken wanneer wij onze mensenrechtenboekjes uitdelen” zegt Robert Kruijt, een van de vrijwilligers van United for Human Rights die afgelopen zaterdag in Almere was. De groep deelde in het centrum boekjes uit over de 30 mensenrechten zoals opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Omdat de groep uit ervaring weet dat de respons onder anderstaligen vaak groter is, had het team ook Engelstalige boekjes bij zich. “Voor mensen die vanuit een conflictgebied naar Nederland zijn gekomen zijn mensenrechten niet vanzelfsprekend, daarom willen ze vaak graag hun verhaal doen. Of vertellen waarom ze zo blij zijn met de vrijheid in ons land. We merken ook dat er bij deze groep een grotere interesse is om te weten welke mensenrechten er zijn.”

Wie kent alle dertig rechten?

Toch is het ook voor Nederlanders belangrijk om meer kennis te hebben over mensenrechten, vindt Robert. “Bij ondertekening van de Universele Verklaring in 1948 hebben de lidstaten de intentie uitgesproken om deze 30 rechten wereldwijd te onderwijzen, met als doel om oorlog voorgoed uit te bannen. Daar is weinig van terecht gekomen. We weten wel dat er mensenrechten zijn, maar wie kent ze alle dertig? Terwijl het een fantastisch document is dat ook anno 2022 nog heel actueel is, en als leidraad genomen kan worden voor hoe we met elkaar om zouden moeten gaan.”

Metoo ook mensenrechtenschending

“Mensenrechten beginnen bij jou en mij, achter de voordeur en op het werk. Metoo incidenten zijn bijvoorbeeld al een schending van de mensenrechten. Dat druist in tegen het recht op privacy, artikel 12 in de Universele Verklaring.” United for Human Rights is een van de maatschappelijke campagnes die gesponsord wordt door de Scientology kerk, en zich richt op het verhogen van kennis over wat mensenrechten zijn. Een van de doelstellingen van de kerk is een wereld zonder oorlog, en waar het eerlijke mensen gegund is rechten te hebben.

Geschreven door