‘Floriadedrama kost nog miljoenen meer’

De Floriade heeft veel meer gekost dan de organisatie aangeeft. In totaal liepen de kosten op tot 212 miljoen euro. Daar stond 36 miljoen aan inkomsten tegenover.

Jarenlange zelfoverschatting, financieel wanbeleid en organisatorische chaos zouden de ware verklaring zijn voor het debacle. Volgens een groep critici die de plannen jarenlang volgden werden marketingflaters afgewisseld door ontwerpblunders.

Woordvoerder van de klokkenluiders en ervaren organisator van grote attracties, Hans van Driem, zegt in Het Parool dat de uitvoering van de plannen vanaf het begin spaak liep op onkunde. Het zou een misrekening zijn geweest het evenement te laten doorsnijden door snelweg A6, terwijl het terrein uit veel eilanden bestond. Die factoren maakten de infrastructuur veel te groot, zegt Van Driem in de krant. “Het ontwerp was verkeerd.”

Dat de verliezen van de Floriade nog groter zouden zijn dan aan de gemeenteraad werd voorgespiegeld, komt volgens Van Driem door het schuiven met posten. Hij noemt het een kwestie van “balletje-balletje” met de kostenposten.

De organisatie en de gemeente zouden voortdurend de corona-pandemie de schuld hebben gegeven van de mislukking. De critici noemen die nu een schaamlap waarmee blunders werden verdoezeld. Andere attracties hadden vorig jaar amper nog last van wegblijvend publiek.

De gemeente liet twee keer een kans liggen om de Floriade te stoppen. De eerste was een accountantsrapport dat waarschuwde voor grote financiële gevaren en de tweede was corona. Van Driem in Het Parool: “Opeenvolgende colleges van burgemeester en wethouders hebben er bewust voor gekozen de werkelijke cijfers onder tafel te houden.”

De groep rond Van Driem uit de kritiek, kort voor de gemeente met een eindafrekening komt.

Geschreven door