Welcome in Elmere (column/cursiefje Frank Roos)

Alle toespraken waren in het Engels en op tv niet ondertiteld. Dat Almeerders het feest betaald hebben, is kennelijk geen reden de officiële opening van de Floriade in het Nederlands te houden.

Ook wie daarvoor al over het terrein van de expo liep, kon zijn kennis van het Engels wandelend verrijken. Overal, echt overal wordt de bezoeker uitgebreid geïnformeerd en de weg gewezen… in het Engels.

Het meest verrassend was nog wel dat je in het paviljoen van Duitsland (Germany!) in het Engels werd toegesproken. En alle informatieborden zijn soms in het Nederlands, maar altijd ook in het Engels.

Dat is geen wonder op de Floriade. Elk onderdeel van de attractie heeft zijn onderscheidend thema. Kijk eerst naar het algemene thema: growing green cities. Maar er zijn vier subthema’s: Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City.

Op de Nederlandstalige pagina’s van de website gaat het uiteraard over content en infosheets. En de Floriade zelf bestaat uit ‘Green Island’, ‘Utopia Island’, ‘Urban District’ en ‘Eco District’. Je komt er via de cable car bij de cable car entrance… This is Elmere.

De Belgen presenteren zich met ‘The Regenarative Belgian Garden’, Qatar met ‘Desert nest’. En verder zijn er een playground, picknick area en een gift shop – uiteraard vooral voor internationaal bezoek. En mocht je onderweg het spoor bijster raken, dan staan er overal signposts… ehh, wegwijzers.

We konden het al zien aankomen. Immers, het bouwwerk voor het aftelmoment op de Esplanade roept Almeerders al honderd dagen op mee te doen: ‘Count down with us’.

Geschreven door