Experts voorspellen hete wespenzomer

Nederland mag zich opmaken voor een zomer met flink wat wespenplagen. Dat voorspelt ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt op basis van haar dagelijkse cijfers.

“We zien in april en de eerste weken van mei een toename van maar liefst 450% in zoekopdrachten op Google die met wespenbestrijding te maken hebben, in vergelijking met vorig jaar”, vertelt Merijn Janssen, directeur van het platform. “Wat dat zegt? Dat we in de maanden juni, juli, augustus en september mogen rekenen op flink wat overlast van wespen.”

Vorig jaar kende Nederland juist een heel rustige wespenzomer die ook pas laat in augustus op gang kwam. “Dat had toen alles te maken met een koud, nat en winderig voorjaar”, weet Janssen. “We maken nu een heel rustig, relatief warm voorjaar mee en dat zie je direct terug in de ontwikkeling van insecten en de groei van hun nesten. Dat gaat dan hard! Zo zullen we deze zomer bijvoorbeeld ook meer last hebben van mieren dan vorig jaar. We zien dat niet alleen aan onze cijfers, onze bestrijders bevestigen het beeld.”

Muggen en wespen hand in hand

Zo kregen de ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt, Marco van Hunen en van David van den Broek, respectievelijk werkzaam in Gelderland/Overijssel en Limburg, de laatste weken opvallend veel meldingen over muggen. “En dat is vroeg in het seizoen”, aldus Van Hunen. “De aanwezigheid van veel muggen en vliegjes speelt wespen in de kaart, want wespen vangen die kleine insecten en brengen ze naar hun nest als voedsel voor de larven. Vaak gaat dat dus hand in hand: overlast van muggen en wespen.”

Ook in Limburg worden al veel muggen gespot. “En het wespenseizoen begon eveneens vroeg bij ons”, vertelt Van den Broek. “Al in februari kregen we de eerste melding. Dan ga je daarnaartoe en denk je aan de Franse veldwesp, maar nee het was een limonadewesp. Dat was onverwacht, want die zie je normaal gesproken pas later in de lente. In maart was het even rustig, maar vanaf april begon het aantal aanvragen om beginnende wespennesten te komen verwijderen al toe te nemen. Als dat zo doorgaat denk ik dat we in juli en augustus flink aan de bak kunnen.”

Groot als een basketbal

Rianne Bruers van Traas Ongediertebestrijding, namens Beestjes Kwijt actief in Noord-Brabant en Zeeland, verwacht eveneens een drukke zomer. “In tegenstelling tot vorig jaar kenden we droge, rustige maanden maart en april. Ook de temperatuur nam langzaam maar zeker toe en deze maand (mei) is zelfs zomers en warm. Dat zijn gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van insecten en dus ook van wespen. De nestjes waar we nu naar toe gaan om ze te verwijderen zijn nog relatief klein, maar je ziet ze met de week groeien. Doe je er niks aan, dan zijn ze eind juli zo groot als een basketbal.”

Wespennest bij je terras

Het is raadzaam om wespennesten in een zo vroeg mogelijk stadium te verwijderen. “Maar alleen als een nest op een plek zit waar veel menselijk verkeer is”, aldus Merijn Janssen. “Dus vlakbij je terras, onder de carport of in de garage, daar waar je dagelijks moet zijn. Een wespennest onder je dakpannen of in de spouwmuur is ook niet prettig, want vroeg of laat vinden de wespen hun weg naar binnen toe. Het nest wordt immers steeds groter en dus is er behoefte aan extra in- en uitgangen.”

Wespen verjagen klanten

De wespenbestrijders van Beestjes Kwijt maken de borst dus alvast nat. Janssen verwacht ook veel meldingen van bedrijven en instellingen. “Dat is elk jaar zo. Denk daarbij ook aan kinderdagverblijven, scholen en bejaardentehuizen. Een wespennest in de buurt van je bedrijf, dat wil je ook niet. Helemaal niet als het een horecabedrijf of tuincentrum is waar je jouw klanten in de buitenlucht ontvangt. Mensen vinden het niet prettig om belaagd te worden door wespen, dan gaan ze gewoon weg. Dat is wel het laatste dat je wilt als ondernemer.”

Geschreven door