‘Geen keus voor woningbouw dakloze jongeren’

De gemeente heeft geen alternatieven voor de plek waar minstens honderd jonge dakloze mensen kunnen wonen. Alleen de locatie Youri Egorovweg in Muziekwijk voldoet aan alle criteria.

Wethouder Froukje de Jonge heeft met ambtenaren, zorgorganisaties, woningcorporaties en welzijnsorganisaties de afgelopen maanden veertig bouwlocaties onderzocht. Tijdens extra vergaderingen op maandagochtend om half acht werden – op één na – alle opties gewogen en te licht bevonden.

“In een stad met deze omvang moeten we toch honderd plekken kunnen vinden,” verzuchtte de wethouder voor sociaal domein donderdagavond tijdens de politieke markt. De raad gaf haar eerder de opdracht voor honderd dak- en thuisloze jongeren versneld onderdak te zoeken. “Dat lukt niet op korte termijn. Die plekken zijn er niet,” was de conclusie van De Jonge.

Er blijken geen andere locaties te vinden die beschikbaar, haalbaar en juridisch houdbaar zijn. Die aan de rand van Muziekwijk bleek de enige optie nadat de bouwplek aan de Boomgaardweg voor de korte termijn afviel. De Jonge vindt dat de omstreden optie zorgvuldig is afgewogen.

De Jonge: “We hebben over-zorgvuldig participatie mogelijk gemaakt; eerder dan nodig was. Dat was vanwege de zorgvuldigheid.”

In de raad tekent zich voldoende steun af voor het bouwplan, maar omwonenden maken veel bezwaar. Bewoners van Muziekwijk zijn bezorgd over verlies van speelgroen en over de gevaren van mogelijke probleemjongeren in de nieuwbouw. De wethouder reageerde daar fel op: “Het gaat niet om probleemjongeren, maar om jongeren met een probleem. Ze hebben eigenlijk een lieve buurvrouw nodig.”

Geschreven door