Een geslaagde eerste editie van Oerknal

In het weekend van 1 & 2 oktober vond de allereerste editie van verhalenweekend Oerknal plaats. Met dit evenement biedt StrandLAB Almere een podium aan kunstenaars, makers en bewoners van Flevoland om verhalen van Flevolandse bodem te horen, onderzoeken en nieuw te ontwikkelen.

Tijdens verhalenweekend Oerknal werden oude verhalen nieuw leven ingeblazen en nieuwe verhalen ontwikkeld.  Op zaterdag 1 oktober konden bezoekers zelfstandig verhalenroutes bewandelen en podcasts beluisteren. Op zondag 2 oktober was er een uitgebreid programma van life performances, workshops, zintuiglijke ervaringen en videopresentaties.

Herinneringen en toekomstdromen tijdens Erfgoedateliers

Herinneringen, emotionele waarden en toekomstdromen verbonden aan paviljoen ‘t Muiderzand werden gedeeld tijdens de drie Erfgoedateliers. Hoewel het paviljoen onderwerp van het gesprek was, vormde het vooral aanleiding om verder te kijken.

Er schoven verschillende gasten aan tijdens de sessies. Dankzij hun uiteenlopende achtergronden konden zij elk een verfrissend licht op de kwestie laten schijnen. In de emotienetwerksessie, begeleid door Romee Mulder van de Reinwardt Academie (AHK) en Imagine IC, werden waarden uitgetekend op papier, en journalist Robert Mienstra begeleidde sessies over herinneringen en toekomstdromen. Uit de gesprekken kwam eenduidig naar voren dat het paviljoen historische waarde heeft voor bewoners: het roept niet alleen herinneringen op over het ontstaan en de ontwikkeling van de regio, maar ook aan de allereerste activiteiten en ontmoetingen die zij er beleefden. Deelnemende gasten lieten daarnaast vallen dat ze op zoek zijn naar een fijne plek waar ze laagdrempelig verbinding kunnen vinden, zoals in een club- of buurthuis. Het paviljoen heeft daarom ook een symbolische betekenis.

Het verhaal van het zeekasteel

Kinderen doken tijdens Oerknal in de huid van zeevogels en ontdekten aan de waterkant dat daar ooit een oud zeekasteel moest hebben gestaan. Onder leiding van Bart Corduwener en actrice Puck van De Speelwildernis werden ze uitgedaagd om met al hun fantasie het kasteel weer tevoorschijn toveren. Tijdens het bedenken en fantaseren, verrees stapje voor stapje een heus nieuw bouwwerk aan het IJmeer, gemaakt van wilgentenen en materialen die op en rondom het strand te vinden waren.

Presentaties van makers & kunstenaars van StrandLAB & FlevoLAB

Oerknal was ook hét moment voor verschillende lokale en (inter)nationale kunstenaars en makers van StrandLAB en FlevoLAB om hun werk te presenteren en met het publiek te delen. Zo werd er door jongeren uit Poort spoken word voorgedragen dat zij de afgelopen tijd onder begeleiding van Sandy Bosmans schreven, demonstreerde zangeres Marzieh Reyani de nieuwe Lichtenberger zangmethode en gaf Rorschach Collective een inspirerend dansoptreden. In de tiny bar van FlevoLAB-partners Suburbia en Vis á Vis (co-creatie op locatie) werden (intieme) verhalen gedeeld met de charmante barman. En kunstenaar Lotte Ooms was aanwezig om een kleine terugblik op haar zomerpresentatie ‘Smelt’ te geven en een inkijkje in haar nieuwe herfstpresentatie ‘Rookt’. Bezoekers konden alvast van haar culinaire verhalen proeven.

Kortom, de allereerste editie van Oerknal was een geslaagd experiment. Bezoekers konden niet alleen doen, maar ook luisteren en beleven en zo hun verbondenheid met Almere en Flevoland (her)vinden, onderzoeken en nieuwe betekenis geven.

Over StrandLAB Almere StrandLAB Almere is een culturele broedplaats en buitenlaboratorium voor cultuur gevestigd op het Almeerderstrand. StrandLAB bouwt met haar programma aan een community van makers, organisaties en bezoekers om het Almeerderstrand lokaal en (inter)nationaal te markeren

Foto Joshua Klo

Geschreven door