Kwart van de jongeren reed wel eens auto zonder rijbewijs

Bijna een kwart van de jongeren heeft wel eens zonder rijbewijs autogereden. Daarnaast heeft bijna een derde van de jongeren eens gereden op een scooter, terwijl zij daarvoor geen rijbewijs hadden, blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert.

Jongeren die niet kunnen wachten om auto te rijden, willen nog eens zonder rijbewijs achter het stuur kruipen. Bestuurders zonder geldig rijbewijs lopen echter meer risico om bij een ongeluk betrokken te zijn dan bestuurders met een rijbewijs. Eerder bleek al uit onderzoek van TeamAlert dat jongeren voornamelijk zonder rijbewijs rijden omdat zij dat noodzakelijk vinden en omdat zij graag hun rijvaardigheden op peil willen houden. TeamAlert wilde graag weten hoeveel jongeren in Nederland ervaring hebben met het rijden zonder rijbewijs.

Uit een groot enquêteonderzoek, die door 764 jongeren is ingevuld, komt naar voren dat 23% van de ondervraagden ooit zonder rijbewijs heeft autogereden. Eén op de tien van de jongeren heeft afgelopen jaar wel eens autogereden, zonder dat zij daar destijds een rijbewijs voor hadden. De groep die zonder rijbewijs wel eens scooter hebben gereden is zelfs groter: 32% van de jongeren heeft ervaring met het rijden zonder rijbewijs op een brom- of snorfiets.

“Zonder rijbewijs rijden is gevaarlijk”

Hoewel het vrij regelmatig voorkomt onder jongeren om zonder rijbewijs te rijden, vinden de meeste jongeren dit wel gevaarlijk. 86% van de ondervraagden vinden het rijden zonder rijbewijs in de auto gevaarlijk. Dit percentage ligt een stuk lager voor jongeren die ervaring hebben met het rijden zonder rijbewijs. Slechts 48% van deze groep vindt het gevaarlijk om zonder rijbewijs achter het stuur te stappen.

Eenzelfde soort beeld komt naar voren onder de scooterrijders. 68% van de ondervraagde jongeren vindt het rijden zonder rijbewijs op een brom- of snorfiets gevaarlijk. Van de groep jongeren die zonder rijbewijs scooter hebben gereden, vindt slechts 47% het gevaarlijk. Toch weerhield dit gevaar hen er niet van om illegaal op de scooter te kruipen.

Geschreven door