Lessons to learn en koffers pakken | College gevallen over de Floriade miljoenen

Hoofdredactioneel commentaar

Vanavond hebben alle wethouders hun wethouderschap ingeleverd. Zij menen dat zij de politieke verantwoordelijkheid dienen te nemen voor het tientallen miljoenen (vretende) Floriade project (verstandig besluit).

Het project loopt helemaal uit de hand. Ook de leugens van zowel het college als ook de directeur van de BV zijn niet meer goed te praten. Het willen verhullen van de realiteit voor de burgers van onze mooie stad. De waarheid mocht niet naar buitenkomen, immers waren er in maart van dit jaar gemeenteraadsverkiezingen.

Vorige maand gaf de directie van de Floriade aan de raad het bericht dat de bezoekersaantallen conform de verwachtingen waren, Het konden er wel eens 3 miljoen worden. Ondanks de vele berichten in de pers dat dit aantal gewoon niet kon kloppen ging men op volle kracht verder. Iedereen kon echter zien hoeveel voertuigen er op de parkeerplaatsen stonden en dat de pendelbussen leeg rond reden. Maar het college en de de coalitiepartijen hielden zich stil. Mensen die kritiek hadden werden door de wethouders als “azijnpissers “weggezet.

Vandaag moesten ze wel met de billen bloot. Aan het eind van de maand komt er immers een nieuw college bestaande uit VVD, D66, SP, PvdD, CDA, CU en Leefbaar Almere. Zelfs staan er vier huidige wethouders op de lijst om zitting te nemen in het nieuwe college. Het heeft veel weg van het debacle van MP Rutte: weg om het kindertoeslagmisdrijf, dus weg (tranen in de ogen) en straks weer gewoon verder. Huilie, huilie om wat er niet met het geld gedaan had kunnen worden. Hallo Jules Lindenbergh, jaren ben je ervoor gewaarschuwd. Jij bent verantwoordelijk voor onze centen, jij had dit moeten stoppen.

Thans gaat het om 34 miljoen, maar iedereen kan uitrekenen op de achterkant van een bierviltje dat er nog tientallen miljoenen bij zullen moeten. Het bezoekersaantal is teruggebracht van 2,1 miljoen naar 1,2 miljoen. Als je bedenkt dat er in de afgelopen maanden 230.000 bezoekers zijn geweest, waarvan je moet afvragen – volgens Johan de Leeuw, fractievoorzitter APOPA – hoeveel betalende bezoekers er waren. In de resterende periode moeten er dus ongeveer nog 1 miljoen bezoekers komen. Dat is gewoon niet haalbaar. Nu is er al weer veel geld gereserveerd, maar 15 juli komen ze weer.

D66 heeft al aangegeven dat het extra geld er moet komen, VVD maakt omtrekkende bewegingen maar de verwachtingen zijn dat het geld er komt. Dat geldt trouwens voor de gehele coalitie. Daarnaast heeft de wethouder financiën bekend gemaakt dat hij het verlies van de 34 miljoen ten laste wil laten komen van de jaarrekening van 2021. De reden is duidelijk: hoeft hij aan het einde van het jaar hier niet meer op terug te komen. Ons inwoners wordt een rad voor de ogen gedraaid.

Ze zijn dus wel koffers aan het pakken, maar voor vier van de zeven maakt het niets uit. Ze komen weer terug. Mijn advies zal zijn: geen enkele wethouder terug op die post. Ga je schamen, je kunt immers geen burger meer recht in de ogen aankijken door het megalomane spelletje dat jullie ervan hebben gemaakt.

Cor Toorenburg, Hoofdredacteur

Hieronder: verklaring Wethouder Hoek ( video YouTube Omroep Flevoland

Geschreven door