Open Groen Dag 2022

Op zondag 19 juni zijn meer dan 100 groene locaties in en rondom Amsterdam en Almere open voor publiek. Dit is de eerste keer dat een Open Groen Dag plaats vindt, een dag met open huizen en uiteraard open tuinen. Dit wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen.

De officiële opening van de dag is om 08.45 uur. In Almere opent wethouder Hoek de Open Groen Dag bij het Eksternest en in Amsterdam is de opening om 09:30 uur bij de Fruittuin van West.

De hele dag openen groene locaties in Almere en Amsterdam hun deuren voor publiek. Denk aan kersenplukken in de Fruittuinen van West of een vogelexcursie op het Marineterrein in Amsterdam. In Almere kun je onder andere wildplukken in het Vroege Vogelbos of een lezing volgen van Nico de Haan. De natuurlijke regio  verkennen kan met mooie fiets- en wandeltochten waar boeren en boerderijen de hekken openen om nieuwsgierige bezoekers te verwelkomen.

Het wordt een mooie dag om er met familie en vrienden op uit te trekken en de natuur in de buurt te ontdekken. De groene straten, (volks)tuinen, de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade en stadsparken staan volop in bloei. Ook de unieke natuur in de regio nodigt uit voor fiets- en wandeltochten door een prachtig landschap en langs lokale boeren. Voor kinderen zijn er buitenactiviteiten bij voedseltuinen, stadsboerderijen en natuurcentra.

De activiteiten zijn gratis te bezoeken. Kijk op opengroendag.nl voor het volledige programma.

WeMakeTheCity Green

⁠In Almere is de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade, met als hoofdthema Growing Green Cities. Het thema is een schot in de roos nu steden verdichten, biodiversiteit terug loopt en klimaatvraagstukken steeds urgenter worden. Radicale vergroening van steden is de toekomst.

In het kader van deze ontwikkelingen hebben de gemeenten Almere en Amsterdam de handen ineengeslagen. In samenwerking met Pakhuis de Zwijger en Avanti Almere is in september 2021 het online platform en de programmering WeMakeTheCity Green van start gegaan. Dit jaar is de eerste editie van de Open Groen Dag met de ambitie om dit een jaarlijks terugkerend evenement te laten zijn om stadsbewoners kennis te laten maken met natuur in de buurt.

Open Groendag Amsterdam

Geschreven door