Prijs koopwoning stijgt in Flevoland met 12,3% met meer aanbod 2e kwartaal 2022

De krapte op de huizenmarkt lijkt zich te kantelen in Nederland door een groter aanbod van woningen.

Het aanbod nam in het 2e kwartaal in Flevoland met 14% toe, nog altijd veel minder dan landelijk waar het aanbod met maar liefst 52% steeg. De gemiddelde verkooptijd nam daarom maar licht toe met 2 dagen naar 23. Het aanbod in Flevoland is al jaren te laag waardoor prijzen extra stijgen. De prijzen stijgen daarom ook nog steeds en sneller dan landelijk.

De prijs voor een koopwoning nam in Flevoland met 12,3% toe vergeleken met de vorige periode vorig jaar, landelijk was de stijging 10%. In Amsterdam stegen de prijzen met 4,5%. Gemiddeld kost een woning in Flevoland nu €423.000, landelijk €448.000.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars laten hun cijfers zien dat de markt zich kantelt door de stijging van de hypotheekrente, te hoge prijzen, stijging bouwkosten en de economische onzekerheid. Deze omslag is het meest zichtbaar in de halvering van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen waarvan de prijs nog wel met 12% steeg naar gemiddeld €483.000. 40% van het aanbod nieuwbouw ligt boven de 5 ton.

Als deze ontwikkeling zich doorzet betekent dit een aanmerkelijke vertraging van nieuwbouwplannen omdat realisatie daarvan afhankelijk is van voorverkoop van koopwoningen. Dat zou een verdieping van de woningcrisis betekenen in plaats van een versnelling van de woningproductie.

Geschreven door